Zeldzame huisdierwijzer
Met ruim 90 zeldzame tot zeer zeldzame Nederlandse boerderij- en huisdierrassen is het best lastig kiezen welke te gaan houden. SZH ontwikkelde de ‘zeldzame huisdierwijzer’ om dierenliefhebbers te ondersteunen in de zoektocht naar ‘het ras dat bij je past’.
Overal in Nederland worden dieren gehouden, van op de boerderij of in een natuurgebied, tot in de dierentuin of als onderdeel van het gezin. Wat veel mensen niet weten, is dat er ook hele bijzondere rassen tussen zitten. Rassen die van oudsher in Nederland thuis horen en soms nog zeldzamer zijn dan bijvoorbeeld de reuzenpanda. Een grote variatie aan rassen die eeuwenlang onmisbaar waren op de boerderij, maar die zeker ook in deze moderne tijden nog altijd heel goed passen.
Met de huisdierwijzer ‘het ras dat past’ wil Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) het brede publiek van dierenliefhebbers in Nederland weer kennis laten maken met ons bijzondere levende erfgoed. Via de online huisdierwijzer is met een paar korte vragen te ontdekken welk dier zou passen in de omgeving die je te bieden hebt, de reden om een dier te gaan houden, en bijvoorbeeld de streek waar het ras het beste zou passen. Een kleine tuin maar heel graag elke ochtend een eitje? Of een landgoed en op zoek naar een maatje om in de weekenden buitenritten mee te maken?
De zeldzaam geworden erfgoeddieren hebben unieke kwaliteiten en verhalen die je met hulp van de huisdierwijzer kunt ontdekken. De huisdierwijzer helpt je op weg in het vinden van een de ideale grazer, wroeter of knuffelvriend, passend bij de eigenaar en zijn of haar omgeving. Heb jij na het doorlopen van de vragen je perfecte match gevonden en wil je graag meer weten over het houden van dit ras? Dan verwijst SZH door naar een door henzelf erkende ambassadeur of naar de rasorganisatie, waar nog veel meer expertise te vinden is.
Met dank aan
Deze zeldzame huisdierwijzer is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van de provincie Gelderland vanwege haar zorg voor een vitaal platteland, alsmede de fondsen ASN Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Triodos Foundation.