Artikelen

Woord van de voorzitter

Mijn eerste column als voorzitter van de SZH kan niet anders beginnen dan met ‘corona’ of ‘covid19’. Dat heeft ertoe geleid dat ik zelf ook niet op pad kon om u en uw dieren te ontmoeten.

Begin maart zag nog (bijna) niemand dit aankomen en toch sloop het overal ons leven binnen. Mensen die op vakantie waren in Bergamo of Ischgl keerden, wel- of niets- vermoedend, terug naar ons land, want waar een lockdown dreigt willen velen snel naar huis of naar een veilige plek.

Als dierenarts deed mij dat denken aan wat er ook telkens gebeurde als er een besmettelijke dierziekte opdook, zoals varkenspest of MKZ: snel alles in veiligheid brengen voordat het “op slot” gaat….en daar ging het dan in enkele gevallen fout en bleek er iemand virus verspreid te hebben. En net als nu: niemand doet dat expres….

Bij dierziekten komt er vervolgens soms een ruiming van bedrijven om verder verspreiding te voorkomen zoals nu bij de nertsen. En daar kunnen we straks voor onze zeldzame rassen misschien het verschil gaan maken door ze te beschermen in het paraplubestand. Voor wie het niet weet; lees maar eens na op onze website of neem contact met ons op.

Tot later en blijf gezond!

Gerrit Tacken

Voorzitter SZH

Gerrit Tacken

Gerrit is voorzitter van SZH en is tot 2019 werkzaam geweest als dierenarts. De zeldzame rassen zijn hem zeer bekend en geliefd en samen met zijn vrouw heeft hij thuis op landgoed 't Heijk in Limburg onder andere Groninger paarden, Zwartbles schapen, Lakenvelder kippen, Nederlandse landgeiten, enkele Nederlandse landvarkens en een ruwharige Hollandse Herder rondlopen waar ze dagelijks van genieten. Avonturen van de dieren op het landgoed zijn te volgen via Facebook op https://www.facebook.com/landgoedhetheijk