Artikelen

Woord van de voorzitter

De zomer was nog maar net begonnen en de droogte was al immens. Na een kletsnat voorjaar zijn we verregaand opgedroogd inmiddels. En dan leggen we ook meteen weer de vele verbanden met de wereldwijde klimaatveranderingen. Je kunt er gewoon niet omheen, ze zijn er!

Waar we ook niet omheen kunnen is voor mij het steeds verder verdwijnen van adequate basale kennis omtrent het houden van (huis)dieren. Of het nu gaat om productiedieren of gezelschapsdieren, steeds minder mensen zijn opgegroeid en vertrouwd met de behoeftes en de zorg die dieren nodig hebben.

Wat wel de boventoon voert is het uiten van alle, vooral negatieve emoties die het omgaan van anderen met hun dieren oproept. En dan bedoel ik met name de afschuw die steeds vaker wordt uitgesproken over zaken die vanuit menselijk perspectief “slecht voelen”. Wat ik hierin mis is kennis van de achtergrond. Wat zijn de primaire behoeftes en zorg die dieren nodig hebben. Wat is echt belangrijk. Ook daaraan willen wij als Stichting graag ons steentje blijven bijdragen. Het is enorm belangrijk om degenen die onze rassen willen behouden te kunnen helpen met ondersteuning in kennis en achtergrond die in het verleden is opgebouwd. Daarvan hebben wij immers met zijn allen genoeg in huis. 

Gerrit Tacken

Gerrit is voorzitter van SZH en is tot 2019 werkzaam geweest als dierenarts. De zeldzame rassen zijn hem zeer bekend en geliefd en samen met zijn vrouw heeft hij thuis op landgoed 't Heijk in Limburg onder andere Groninger paarden, Zwartbles schapen, Lakenvelder kippen, Nederlandse landgeiten, enkele Nederlandse landvarkens en een ruwharige Hollandse Herder rondlopen waar ze dagelijks van genieten. Avonturen van de dieren op het landgoed zijn te volgen via Facebook op https://www.facebook.com/landgoedhetheijk