Wetterhoun – Ras van het jaar 2023
Onbekend maakt onbemind, dat geldt ook voor de Wetterhoun. Wie zijn uitzonderlijke karakter kent, kan de hond pas op waarde schatten. Lees in dit artikel meer over de Wetterhoun en waarom het SZH bestuur dit dier heeft gekozen als ras van het jaar.
Levensles van een slimme autonome Fries.
De Wetterhoun maakt zich graag nuttig, maar vertrouwt op zijn eigen inzicht. Wie andere honden gewend is en niet open staat voor de levenshouding van een Wetter, mist een hoop. Maar wie zijn gedrag kan waarderen en respecteren heeft aan deze hond een maatje met humor, die werkt op eigen tempo. En hij is best bereid is te luisteren hoor. Als hij maar éérst zijn eigen werk kan afmaken. Dat kun je eigenwijs noemen, maar waarom zou je je energie verspillen aan een activiteit die je niet de moeite waard vindt.
Jacht- en erf/huishond
De Wetterhoun is van oorsprong voornamelijk een jachthond die werd ingezet tijdens de jacht op bunzingen en otters. Tegenwoordig worden Wetters nog steeds ingezet tijdens bij de jacht. Bij demonstraties en in de sport laat een Wetterhoun niet altijd zien wat hij in huis heeft. Want zeg nu zelf, als je een één keer een dummy op hebt gehaald ken je dat trucje wel.
Behalve in de jacht, werd de Wetterhoun graag gebruikt voor de hondenkar. Daarvoor had hij profijt van zijn robuuste lijf. De bestrijding van ongedierte op en rond het erf kan een Wetterhoun als zijn levenswerk beschouwen. Daarin is goed zijn doorzettingsvermogen te zien.
En wie kwaad wil, zal grote moeite hebben met de Wetterhoun. Met zijn imposante lijf gaat hij niemand uit de weg om zijn baas te verdedigen.
Ras van het jaar
Ieder jaar staat het bestuur voor de moeilijke keuze om één van de ruim 80 door SZH vertegenwoordigde rassen aan te wijzen als het ras van het jaar. Waarom er dit jaar voor de Wetterhoun is gekozen? Naast de mooie raseigenschappen en zeldzame status van dit hondenras is er nog iets dat in het oog springt. De Nederlandse Vereniging voor Stabij en Wetterhounen (NVSW) heeft zich de afgelopen jaren sterk ingezet om de genetische diversiteit binnen het ras te vergroten.
In 2010 is de vereniging gestart met een outcross programma, waarbij gedoseerd en op bescheiden schaal andere rassen zijn ingekruist. Dat is geen makkelijke keuze geweest. Het liefst heb je een gezonde populatie die groot genoeg is en voldoende genetische variatie heeft. De vereniging laat hiermee zien dat het exterieur en het bijzondere karakter van een ras nooit los van gezondheid kan worden gezien. De komende periode is SZH met de Rasvereniging NVSW in gesprek over manieren om de Wetterhoun dit jaar een extra steun in de rug te geven én in het zonnetje te zetten. Het ras verdient meer houders die verknocht raken aan het mooie karakter van de Wetterhoun.
Fokkersdagen op 10 juni en 7 oktober in Zutphen
Voor wie na het lezen van dit artikel interesse heeft gekregen in een Wetterhoun pup zijn de fokkersdagen een ideale gelegenheid om uitgebreid kennis te maken met het ras. Er is volop informatie verkrijgbaar over Stabij- en Wetterhounen en NVSW. Ook voor eigenaren van een Wetterhoun of Stabij met interesse voor het fokken van een nestje is dit een zeer geschikt evenement om te bezoeken.