Nieuws

Stal de Swaen door SZH erkend fokcentrum voor Lakenvelder en Gelders paard

Max Zwaneveld en Paula Herweijer runnen samen paardenpension Stal De Swaen, nabij Assen. Het melkveebedrijf dat het van oorsprong was werd eerst door Max en zijn vader gerund, na 1990 door Max zelf. Paula is dierenarts. Na haar afstuderen in ze Drenthe aan de slag gegaan. Maar de koeien zijn niet van het terrein verdwenen, want er wordt tegenwoordig gefokt met Lakenvelders. De fokkerij van zowel de koeien als de paarden is een serieus onderdeel van het bedrijf. SZH is daarom blij Stal de Swaen te mogen verwelkomen als erkend fokcentrum voor beide rassen.

Ieder zijn eigen paardenwens

Op het bedrijf lopen momenteel 8 Gelderse fokmerries (waarvan 2 nog in opfok) en 1 merrieveulen. De paarden zijn opgenomen bij het KWPN type Gelders. Max en Paula zijn beiden ervaren paardenfokkers, die de ontwikkelingen in de fokkerij nauwkeurig bijhouden.

Beide hebben een eigen merrielijn. Paula hecht nog iets meer belang aan een scheutje oorspronkelijk Gelders bloed. Voor Max zijn de rijpaardkwaliteiten van een in te zetten dekhengst het belangrijkste. Beiden hechten veel waarde aan het fokken van een veelzijdig modern paard met veel bewegingskwaliteiten en een goed karakter. Paula en Max zijn de trotse fokkers van de goedgekeurde dekhengst Odin. De Swaen laat de fokmerries uitbrengen in de sport en zij rijden ook aangespannen met hun paarden.

Voor zowel de koeien als de paarden geldt dat ze zo veel mogelijk buiten lopen. De eigen paarden blijven ’s-zomers dag en nacht in de paddock of weide en gaan ’s-winters dagelijks acht uur naar buiten.

Pareltjes in Assen

Lakenvelders Stal De Swaen is lid van de Vereniging Lakenvelder runderen. De kudde Lakenvelders bestaat uit 15 koeien, 2 dekstieren en 15 stuks jongvee. Het is een kudde met mooie typische Lakenvelders, zowel rood als zwart. Max is stamboekinspecteur voor de Vereniging Lakenvelder Rund. De kalveren blijven zo lang mogelijk bij de koeien. Ze hebben diverse weilanden tegen de bebouwde kom van Assen. Als de koeien daar lopen krijgen ze veel belangstelling van inwoners en passanten. Stal De Swaen legt de nadruk in de fokkerij op de bevleesdheid en ontwikkeling van de Lakenvelders. Een klein gedeelte van het vlees wordt via huisverkoop aangeboden. Verder let Max op goede moedereigenschappen en een goed karakter.

Lees meer over de door SZH erkende centra

Maurice Vaessen

Van jongs af aan houd ik dieren. Thuis geniet ik van mijn Mergelland schapen en zet ik me in voor het stamboek. Ruim 30 jaar ben ik werkzaam geweest in de rundveeverbetering, waar ik verantwoordelijk was voor veterinaire zaken, stamboekregistraties en im- en export. Mijn ervaring zet ik graag in voor de SZH, waar ik eerste aanspreekpunt ben voor vragen over fokkerij, wet- en regelgeving en diersubsidies.