Nieuws

Rassenlijst Nederlandse landbouwhuisdieren geupdate

Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) monitort de status en trends van dierlijke genetische bronnen in Nederland. Er zijn meer dan 140 Nederlandse rassen verspreid over 12 diersoorten en het merendeel van de 140 Nederlandse landbouwhuisdierrassen is zeldzaam.

Jaarlijks wordt hiervoor bij de betreffende rasorganisaties informatie over de populatie opgehaald, zoals het aantal volwassen vrouwelijke fokdieren dat geregistreerd staat bij een stamboek. Dit aantal is leidend voor de risicoclassificaties die de FAO hanteert, zo kent de risicostatus van bedreigdheid van de rassen 4 categorieën: normaal, kwetsbaar, bedreigd of kritiek.

Meer lezen over de rassenlijst kan hier.

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.