Nieuws

Nieuw bij bureau SZH, Maurice Vaessen

Per 1 november 2022 zijn twee nieuwe bureaumedewerkers gestart bij de Stichting Zeldzame Huidierrassen. Maurice stelt zich voor.

Mijn naam is Maurice Vaessen en ik ben 59 jaar. Ik woon in het Midden Limburgse dorpje Ittervoort met mijn vrouw en twee dochters. Nadat ik 1987 afstudeerde aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch, ben ik aan de slag gegaan in de rundveeverbetering. Daar hield ik mij onder meer bezig met veterinaire zaken, (internationale) stamboekregistraties en im- en export. Een baan die op mijn lijf geschreven was en die ik jaren met plezier heb uitgevoerd! Op werkgebied had ik al veel contact met diverse (rundvee)rasorganisaties, GD, NVWA en met het CGN.

Ik ben al ruim 40 jaar donateur van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

In mijn jeugd hield ik kippen, geiten, schapen en paarden en met het houden van dieren ben ik eigenlijk nooit gestopt. Ik heb de ontwikkelingen van de Nederlandse zeldzame huisdierrassen altijd met heel veel belangstelling gevolgd. Ik ben dan ook al ruim 40 jaar donateur van Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

Hier is ook de kennismaking met mijn huidige dieren uit voortgekomen, het Mergelland schaap. Het houden van en fokken met Mergelland schapen doe ik met veel passie.

In de herfst gaat meestal een 7-tal ooien ‘onder de ram’. Die dan eind- februari – begin maart lammeren. Niet alleen tot veel plezier voor mijzelf, maar ook dat van mijn familie en bewoners van het dorp. Bij het fokken van dit zeldzame ras kan ik mijn kennis en liefde voor dieren combineren. Daarnaast ben ik al velen jaren actief in het stamboek Oos Mergelland Sjaop (O.M.s.), waarvan ik onder meer 9 jaar voorzitter was. Ik verzorg ook de keuringen en ben actief in de keuringscommissie en foktechnische commissie.

Voor fokkerijvragen is Maurice het eerste aanspreekpunt bij SZH.

Verder verzorg ik de stamboekadministratie voor de Vereniging OMS. Dit doen we met het programma Falcoo. De contacten en kennis die ik heb opgebouwd de afgelopen jaren, zowel privé als op werkgebied zijn hierbij zeer nuttig.

Maurice Vaessen

Van jongs af aan houd ik dieren. Thuis geniet ik van mijn Mergelland schapen en zet ik me in voor het stamboek. Ruim 30 jaar ben ik werkzaam geweest in de rundveeverbetering, waar ik verantwoordelijk was voor veterinaire zaken, stamboekregistraties en im- en export. Mijn ervaring zet ik graag in voor de SZH, waar ik eerste aanspreekpunt ben voor vragen over fokkerij, wet- en regelgeving en diersubsidies.