Nieuws

Minimum aantal GVE voor subsidie zeldzame landbouwhuisdierrassen verlaagd

Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft op 5 november jl. de aanpassingen in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor zeldzame huisdierrassen (subsidie ZLH) gepubliceerd.

De subsidieregeling uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) voor zeldzame huisdierrassen (subsidie ZLH) wordt volgend jaar grotendeels op dezelfde wijze uitgevoerd als in 2023 en 2024. Het verlagen van het minimale aantal GVE’s dat dierhouders moeten hebben om in aanmerking te komen maakt de subsidie per 2025 voor meer houders interessant.

Drempel aangepast

Houders van raszuivere zeldzame Nederlandse schapen-, geiten- en rundveerassen, die hun dieren geregistreerd hebben in een door RVO erkend stamboek, kunnen in aanmerking komen voor een financiële ondersteuning uit het GLB. Die ondersteuning is maximaal € 200 per GVE.

Vanaf het nieuwe subsidiejaar 2025 wordt de drempel voor deelname aan de GLB-subsidie voor de oorspronkelijke Nederlandse landbouwhuisdierrassen aangepast. Bij rundvee wordt het minimum aantal van 5 GVE (grootvee eenheden) als drempel voor deelname verlaagd naar 2,5 GVE. Bij schapen en geiten wordt het minimum aantal van 1,5 GVE  gewijzigd naar 0,5 GVE. Het minimumaantal dient per diersoort gemiddeld aanwezig te zijn.

Runderen vanaf 6 maanden tellen mee voor 0,60 GVE. Rundvee vanaf 2 jaar telt mee voor 1,0 GVE. Een schaap of geit vanaf 6 maanden leeftijd telt mee voor 0,15 GVE. Dierhouders die in aanmerking willen komen voor deze subsidie moeten geregistreerd staan als deelnemer aan het Paraplubestand, beheert door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). Aanmelden hiervoor kost niets.

Om voor een diervlag in aanmerking te komen dient een dier geregistreerd te zijn bij een erkend stamboek voor het ras en tenminste 7/8 deel raszuiver te zijn.

Van de geregistreerde deelnemers vraagt SZH vier keer per jaar de diergegevens op bij de erkende stamboekorganisaties. Deze dieren worden vervolgens in het I&R-systeem ‘gevlagd’. Dat wil zeggen dat de betreffende dieren in het I&R-systeem worden voorzien van een zogenaamde diervlag waardoor inzichtelijk is dat het dieren van een zeldzaam landbouwhuisdierras betreft en tot welk zeldzaam Nederlands ras het dier behoort. Alle voorwaarden voor deelname in 2025 zijn te vinden op de website van RVO, zie https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/behoud-van-zeldzame-landbouwhuisdierrassen-zlh-2025

Gecombineerde Opgave

Om voor de subsidie in aanmerking te komen dient de houder jaarlijks de Gecombineerde Opgave in te vullen. In 2025 moet de aanvraag tussen 1 maart en 15 mei plaatsvinden d.m.v. het invullen van de Gecombineerde Opgave 2025. Ook kleinschalige – en hobbymatige houders van de oorspronkelijke Nederlandse rassen kunnen in aanmerking komen voor deze subsidie.

Rassen die in 2025 in aanmerking komen voor subsidie ZLH:

rundveerassen

Brandrood Rund
Fries Hollands vee (incl. Roodbont Fries vee)
Groninger blaarkop
Lakenvelder
Verbeterd roodbont

schapenrassen

Nederlandse Bonte schaap (NSFO geregistreerd)
Drents Heideschaap
Flevolander
Fries melkschaap
Groot Heideschaap
Mergellandschaap
Noordhollander
Schoonebeeker Heideschaap
Swifter
Veluws Heideschaap
Zwartbles

geitenrassen

Bonte geit
Nederlandse Landgeit
Witte geit / Saanen geit
Toggenburger geit

foto hierboven, met dank aan Jan Smit Dierenbeeldbank

Maurice Vaessen

Van jongs af aan houd ik dieren. Thuis geniet ik van mijn Mergelland schapen en zet ik me in voor het stamboek. Ruim 30 jaar ben ik werkzaam geweest in de rundveeverbetering, waar ik verantwoordelijk was voor veterinaire zaken, stamboekregistraties en im- en export. Mijn ervaring zet ik graag in voor de SZH, waar ik eerste aanspreekpunt ben voor vragen over fokkerij, wet- en regelgeving en diersubsidies.