Nieuws

Gelderse slenk, de grote trots van De Oude Hofstede

‘Zo’n gezellig geluid als je de vleugels hoort klappen tijdens het vliegen’ Beheerder Annemiek en haar collega Geertje kijken trots naar het goed gevulde duivenhok. De Gelderse slenk komt hier helemaal tot haar recht, op- de kinderboerderij in het Gelderse Ede. De Oude Hofstede is onderscheiden met een erkenning voor fokcentrum van de Gelderse slenk.

Het avontuur begon een paar maanden geleden. De kinderboerderij laat al lange tijd diverse zeldzame rassen zien, zoals de Barnevelder kippen, Toggenburger geiten en de kwakertjes. Maar de duivenhokken waren nagenoeg leeg, én Annemiek zag tevens een kans om ook een bijdrage te gaan leveren in de fokkerij van een duivenras. SZH werd benaderd met de vraag ‘welke duif past op onze boerderij?’ De Gelderse slenk leek zeer geschikt en na een ontmoeting met de Groninger en Gelderse slenkenclub was de keuze snel gemaakt.

“Zo’n gezellig geluid als je de vleugels hoort klappen tijdens het vliegen”

Annemiek, beheerder van De Oude Hofstede
Slenkendag

Jaarlijks houdt de Gelderse slenkenclub haar clubdag op kasteel Doorwerth, waar ook een aantal Gelderse slenken rond vliegt. Een bijzonder onderdelen va de clubdag is het huil en ruil event, waarbij fokkers hun overtollige dieren beschikbaar stellen voor nieuwe leden. Annemiek en Geertje besloten spontaan aan te sluiten op deze dag, en gingen totaal verrast door het gezelschap dat zij hier troffen en hun hartelijkheid, eind van de dag naar huis met een aantal slenken aangeboden door de leden.

De keurmeester van de slenken kwam niet veel later ook even buurten op de boerderij en inmiddels telt de boerderij maar liefst 18 duivinnen. Er is nauw contact met de Gelderse slenkenclub over het fokken en houden van de dieren, ook de beheerders leren snel bij.

Belevingsboerderij

Kinderboerderij De Oude Hofstede is één van de twee kinderboerderij in Ede. Met een grote collectie boerderijdieren, waarvan een groot deel ook Nederlandse zeldzame rassen, kunnen zij een mooie bijdrage leveren aan het etaleren van de dieren en de communicatie en educatie eromheen verzorgen. Met name de kinderclubs zijn in trek, waarbij kinderen wekelijks voor een bepaalde periode mee kunnen helpen en leren binnen de thema’s voedsel, boerderijdieren en natuur. De communicatiematerialen zijn deze zomer geheel vernieuwd en de zeldzame rassen hebben een streepje voor gekregen in de nieuwe vormgeving met een opvallende look.

Erkend levend erfgoed centrum

Het bestuur van SZH besloten in juli het predicaat voor fokcentrum toe te kennen aan de kinderboerderij. Nadat ook de communicatie en het educatief materiaal van de zeldzame rassen volledig was ontwikkeld en uitgedragen werd is ook de erkenning voor educatief centrum toegekend. ‘Het enthousiasme van de medewerkers van de boerderij en de welwilligheid om echt iets te kunnen betekenen in de toekomst van de zeldzame rassen en het overbrengen van de waarde van de dieren is heel bijzonder’, aldus Nonja Remijn, die de boerderij regelmatig bezocht.

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.