Nieuws

Gelders GraanGeluk bier wint Europese Arca Deli Award

Eenmaal per jaar krijgt de jury van de SAVE Foundation producten uit heel Europa – gemaakt van inheemse zeldzame dierrassen dan wel graan-, fruit- of appelrassen – om te beoordelen op hun smaak en origine. Zes Europese producten zijn door de jury gehonoreerd om het stempel ‘Arca Deli Award 2022’ te mogen dragen waaronder het Nederlandse bier Gelders GraanGeluk uit Wageningen/Renkum.

In het netwerk Safeguard for Agricultural Varieties in Europe (SAVE) zijn 23 nationale non profit organisaties aangesloten die zich inzetten voor het behoud van lokale oorspronkelijke rassen en gewassen. Vanuit Nederland zijn de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en Stichting De Oerakker aangesloten bij SAVE. Jaarlijks ontmoeten alle partners elkaar op de SAVE meeting, dit jaar in Kattendorf Noord Duitsland, om kennis en ervaring uit te wisselen.

Sinds 2010 heeft SAVE de Arca Deli awards geïntroduceerd. Een Award kan aangevraagd worden door een producent van een lokaal, authentiek ras of gewas. De jury kijkt met name naar kwaliteit, smaak en marketingstrategie. Van belang is dat de consument aan het product kan zien dat hij of zij met het nuttigen ervan een bijdrage levert aan het in stand houden van deze unieke rassen.

Vanuit Nederland ontving de jury twee type bieren van Graan Geluk, het Gelders GraanGeluk bier (rogge) en het Hoeverlaker GraanGeluk (spelt). De jury was onder de indruk van de frisse en bijzondere smaak. Ook de uitstraling van het etiket op de fles, het duidelijke verhaal van het product en de professionele website scoorden zeer hoog. Voor het gebruik en behoud van de ingrediënten zoals de historische streekgranen Spelt en Veluws Kruiprogge, werkt de initiatiefnemer Marcel van Silfhout samen met zadenbanken zoals het in Wageningen gevestigde Centrum voor Genetische bronnen (CGN).

Andere producten die een Award ontvingen waren een bijzondere tas gemaakt van het leer van het Glanrund met wol van het Bentheimer schapenras, vleesburgers van het Griekse kort hoorn rund en van het Griekse zeldzame zwarte varken, een wollen zitting voor een bierbank gemaakt van wol van het ‘Walachenschaap’ en tot slot honingschnaps gemaakt met honing van de zeldzame donkere bij.

Meer over de SAVE Foundation

Overzicht van Arca Deli Awards in Europa

Meer over Graan Geluk

Foto bovenaan dit artikel met dank aan Graan Geluk en Esther Meijer in het bijzonder

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.