Nieuws

Fokken van gezonde rashonden onderzocht

Gezondheid van honden is een speerpunt binnen elke rasvereniging en eigenaren van honden zijn zeer begaan met de gezondheid van hun hond. Besturen van drie rasverenigingen hebben het initiatief genomen om te onderzoeken hoe vanuit genetisch beheer en selectie de gezondheid van hun ras nog beter kan worden gewaarborgd.

Het onderzoek zoomt in op inteelt en uitsluiten van honden op basis van gezondheid. Er is balans nodig tussen het fokken op gezondheidskenmerken en genetisch beheer. Specifiek zijn 4 onderwerpen onderzocht:

  • Hoe zet je een fokprogramma op als er veel verschillende genetische aandoeningen met een hoge frequentie binnen een ras bekend zijn?
  • Kan er fokwaardeschatting (schatting van de genetische aanleg) worden opgezet voor gezondheidskenmerken, en hoeveel zal dit bijdragen tot een betere gezondheid?
  • Welke rol kunnen DNA typeringen spelen in het terugdringen van inteelt en verwantschap om de gezondheid binnen het ras te bevorderen?
  • Wanneer en hoe kan outcross worden opgezet, en hoeveel zal dit bijdragen tot een betere gezondheid.

Onderzoek toont de complexiteit van de problemen aan maar laat ook zien dat kennis van genetica van waarde kan zijn omdat er goede aanknopingspunten zijn om de gezondheid te verbeteren met fokkerij.

Resultaten zijn uitgebreid beschreven in het Wetenschapswinkel rapport ‘Fokken van gezonde rashonden

Foto hierboven, met dank aan Jan Smit – Dierenbeeldbank