Nieuws

Levend Erfgoed dagen 2023: Dieren en houders in het zonnetje

Ruim 50 houders van zeldzame rassen door heel Nederland openden afgelopen weekend hun deuren tijdens een hete editie van de Levend Erfgoed dagen. Het zonnetje was ook letterlijk aanwezig. Het was zelfs zo warm dat sommige activiteiten werden aangepast of vervroegd vanwege de hitte.

Diversiteit
De deelnemers waren divers. Er waren niet alleen verschillende diersoorten te zien, maar ook een verscheidenheid aan activiteiten. Zo werden er bij meerdere rundveeveehouders educatieve rondleidingen gegeven, waren bij de Friese Hoenderclub in park Vijversburg enkele hobbyschilders aanwezig om de kip op het doek vast te leggen en gaven verschillende schapenhouders workshops met wol.

In Gemeente Zutphen is schaapskudde de Belhamel uitgeroepen tot monument van het jaar. Wethouder Sjoerd Wannet had de eer Hamel Harretje de bel om te hangen.  

Op alle locaties waren speciaal vernieuwde zoekkaarten voor kinderen aanwezig. Daarmee werden ze aangemoedigd het land in te trekken om op zoek te gaan naar de rassen die onder de zorg van SZH vallen. Op de tien deelnemende kinderboerderijen waren meerdere rassen op één locatie aan te vinken. Zowel in Arnhem, Rotterdam als regio Amsterdam deden zelfs twee kinderboerderijen mee. Allemaal mooie grote locaties met meerdere zeldzame rassen, waar dit weekend extra aandacht voor was.

Open Monumentendag levert prachtige plaatjes

Het samenvallen met Open Monumentendagen, die dit jaar als thema ‘Levend Erfgoed’ hadden, zorgde voor een mooie kruisbestuiving en prachtige plaatjes van monumenten en zeldzaam vee. Een gouden combinatie. Wie de geschiedenis in duikt ziet veel levend erfgoed met vacht en veren. Denk maar aan duiven in steden, de belangrijke rol van het trekpaard in de landbouw en duiven en sierhoenders in steden en kastelen. Voor het ambacht van de herder was dit jaar speciale aandacht.

Schaapskudde de Belhamel uitgeroepen tot Monument van de gemeente Zutphen

In Gemeente Zutphen is schaapskudde de Belhamel met Groot Heideschapen uitgeroepen tot monument van het Jaar. Dat ging gepaard met een bijzondere handeling. Wethouder Sjoerd Wannet had de eer Hamel (gecastreerd schaap) Harretje de bel om te hangen.  Samen met gepassioneerde Herders Elly en Harrie kan Harretje de kudde leiden over de Zutphense heide.

Gemeente Oisterwijk maakte een korte film van de Open Monumentendag 2023, bekijk deze online door op het filmpje te klikken.

SZH is dankbaar voor alle aandacht die dit weekend is besteed aan ons Levend Erfgoed. Zonder de inzet van deelnemers hadden we nooit alle mensen die ondanks het hete weer naar de locaties zijn gekomen kunnen bereiken.

Tamara Pigot

Geboren en getogen in Amsterdam én opgegroeid op de Boerderij. De kinderboerderij wel te verstaan. Een plek die zorgt voor verbinding tussen kind, natuur en dier. Waar je zelf kunt ervaren waar voedsel vandaan komt. Verhalen van boeren die het anders doen inspireren mij. Nieuwe boeren, die boeren mét de natuur en mét de rassen daarbij passen. Bij het landschap, bij de grond en bij de boer natuurlijk.