Nieuws

92.000 euro steun voor welzijn van 4.000 zeldzame heideschapen

Het Dinamo Fonds heeft € 92.000 toegekend aan projecten voor het welzijn van zeldzame heideschapen die door hun begrazing de stikstofschade in bijzondere natuur -en heidegebieden bestrijden en de biodiversiteit versterken. Het vermogensfonds heeft 15 schaapskudde-stichtingen uit vier provincies geselecteerd die met 4.000 heideschapen werken.

De schapen begrazen 14.000 hectare aan bijzondere natuur- en heidegebieden in de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en Noord-Brabant. Dat is een oppervlakte vergelijkbaar met zo’n 21.000 voetbalvelden. De bijdrage kan worden ingezet als vergoeding voor gemaakte kosten voor het welzijn van de schaapskuddes zoals voor inentingen, dierenartskosten, voer en wolfwerende maatregelen.

Krappe exploitatie

“De bijdrage is voor de Rhedense schaapskudde een hoognodige aanvulling op onze exploitatie. We zijn blij dat we geen nieuw project hoeven te starten, maar het bedrag als tegemoetkoming in de stijgende kosten van voer, medicijnen, dierenarts en voor de aanschaf van wolvennetten kunnen gebruiken” vertelt vrijwilliger Mattias Rohaan, penningmeester van de schaapskudde.

De Stichting Rhedense Schaapskudde werd in 1963 opgericht door jonkvrouw Wurfbain en is één van de oudste nog bestaande kuddes met een monumentale schaapskooi. De in dienst zijnde herder Cynthia Berendsen hoedt met haar vier Border Collies de 245 Veluwse heideschapen plus zeven Nederlandse Landgeiten op het hoogste heideveld van Nederland, de Rhedense Heide op de Posbank, als onderdeel van het Nationaal Park Veluwezoom.

CL-ziekte

Voor het welzijn van de kuddes dienen de heideschapen jaarlijks te worden ingeënt tegen ziektes zoals Q-koorts. Momenteel vormt de CL-ziekte (Caseous lymfadenitis) of builenziekte, een bedreiging en dienen er extra kosten voor bloedonderzoek te worden gedaan. De Nederlandse Fokkersvereniging het Drentse Heideschaap ontvangt € 15.000 voor het onderzoek onder de 411 fokrammen om de 5.000 schapen van het Drents heideschaap en Schoonebeker heideschaap ras in Nederland ziektevrij te houden.

Terugkeer van de wolf

Een andere uitdaging vormt de terugkeer van de wolf in Nederland. Hierdoor moeten de stichtingen extra kosten maken voor het welzijn van de schapen met speciale afrasteringen, wolvennetten of aanschaf van speciale kuddebeschermingshonden. Zo heeft de Stichting Schaapskudde Gemeente Nunspeet twee beschermingshonden van het Spaanse berghondenras Mastin Espagnol de Trabajo aangeschaft. Herder Daphne van Zomeren traint nu de honden met haar schaapskudde Elspeterheide van 282 Veluwse heideschapen.

“De uitdagingen voor de oude schaapskuddes en hun zeldzame heideschapen zijn groot” aldus Henk Atze Dijkstra, directeur van het Dinamo Fonds, “Als anti-stikstofschade-grazers zijn ze onmisbaar voor het natuurbeheer en de biodiversiteit en verdienen ze zeker onze steun ”.

Het Dinamo Fonds gaat in de komende tijd verschillende initiatieven stimuleren om het draagvlak voor de zeldzame heideschapen te versterken en de schaapskudde-stichtingen een impuls te geven om de vele uitdagingen het hoofd te bieden.   

Over het Dinamo Fonds

Het Dinamo Fonds maakt zich sterk voor het behoud van onze leefomgeving met dieren, natuur en monumenten. In het bijzonder zet het fonds zich daadkrachtig in voor herstel van de biodiversiteit van onze leefomgeving. In de afgelopen 30 jaar heeft het Dinamo Fonds door schenkingen, rendement en nalatenschappen een solide vermogen opgebouwd. Het jaarlijks behaalde rendement wordt besteed aan projecten op het gebied van dieren, natuur, landschap en monumenten, die het herstel van de natuurkwaliteit als doel hebben of duurzame uitwerkingen hebben op de leefomgeving.

Lees meer op https://dinamofonds.nl/schaapskuddes

Foto hierboven: Edese schaapskudde met 640 Veluws heideschapen, foto Dinamofonds