Artikelen

Nieuw door SZH erkend ‘fokcentrum’ voor Zwartblesschapen

Van houden van schapen naar serieus fokken van schapen. De uit de hand gelopen hobby van Art Lobs werd 22 februari beloond met het stalbord ‘erkend fokcentrum’, uitgereikt door SZH.

Het is midden in de lammertijd dat SZH secretaris Peter van Eldik wordt uitgenodigd om het stalbord en de ‘Levend Erfgoed’ vlag uit te komen reiken in de stal van Art Lobs. In Hellevoetsluis houdt hij een koppel van 25 werpende ooien, 3 foklammeren en 10 jonge ooien. Een deel van de lammeren is al geboren, een deel wordt nog verwacht.

Art begon zijn liefhebberij met het houden van een tweetal ooitjes, maar is inmiddels uitgegroeid tot serieuze fokker. En als voorzitter van het Nederlands Zwartbles Schapenstamboek (NZS) zet hij zich tevens actief in voor het in stand houden van het ras en het enthousiasmeren van nieuwe liefhebbers voor het Nederlandse Zwartblesschaap.

Kwaliteiten die veelal worden gewaardeerd aan dit schapenras zijn het prettige karakter en de goede vruchtbaarheid. Ook Art kan deze beamen. Daarnaast is een weide vol Zwartblessen uiteraard een mooi gezicht.

Zodra alle lammeren geboren zijn, gaan alle dieren weer naar buiten. Met 5 hectare heeft Art een aardig stuk grond voor zijn dieren. Hij verweidt regelmatig de kudde om op een natuurlijke wijze wormbesmettingen te voorkomen. Vanaf de derde week van maart zijn de dieren te bewonderen aan weerszijden van de Bijlweg, iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen.

Zwartblesfokkerij Voorne heeft een eigen Facebookpagina

Foto: Wim van Balen

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.