Artikelen

Informatie thema avonden ‘Fokken met verstand’ gebundeld in dossier

Fokkerij is een belangrijk onderwerp als het gaat om het houden van dieren, de productie van melk vlees of eieren, de gezondheid van de dieren en het instandhouden van dieren.  Maar wat komt er kijken bij ‘verstandig fokken?’

Inteelt en vooral de risico’s van inteelt spelen een grote rol bij het fokken van dieren, des te meer bij de zeldzame rassen. In samenwerking met het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN) heeft de SZH twee online theme-avonden georganiseerd, op donderdagavond 5 november was het thema Omgaan met inteelt. Op donderdagavond 3 december zijn een aantal mogelijkheden uitgelegd van het gebruik van DNA infomatie voor de fokkerij. Alle presentaties + verzamelde vraag-en-antwoorden zijn te vinden op de website van Fokken met verstand.

Omgaan met inteelt (5 november 2020)

Wat is nu precies inteelt en waarom is het een probleem? Hoe kun je inteelt, en de risico’s meetbaar maken en welke maatregelen zijn mogelijk om de inteelttoename te verklaren? De antwoorden zijn tijdens verschillende, korte presentaties uitgelegd op de eerste van de twee online thema avonden.

Bart Ducro gaf een presentatie over het basisprincipe van inteelt, wat is het en welke risico’s zijn hieraan verbonden. In de tweede video van Mira Schoon zijn de verschillende factoren die van invloed zijn op de hoogte van de inteelt uitgelegd. Jack Windig geeft een uiteenzetting van de verschillende maatregelen welke mogelijk zijn bij het verlagen van de inteelt. 

DNA informatie voor een gezond fokbeleid (3 december 2020)

Jack Windig gaf een introductie over het gebruik, de voordelen en de valkuilen van DNA informatie gepresenteerd. Harmen Doekes is ingegaan op het gebruik van DNA informatie bij selectie en Mira Schoon heeft behalve een uiteenzetting over het monitoren van een ras en de risicostatus ook een praktijkvoorbeeld gegeven: Hoe DNA is gebruikt voor de zeldzame Nederlandse dubbeldoel runderrassen.

Infographics: Omgaan met inteelt

Ook heeft het CGN drie infographics samengesteld over: Omgaan met inteelt. De focus bij infographic 1 ligt op het principe van inteelt en de risico’s van inteelt. De tweede infographic is gericht op fokkers en diereigenaren hoe maak je de juiste keuze en infographic 3 is ter ondersteuning aan rasorganisaties en stamboekhouders bij het opstellen en evalueren van een fokprogramma. Deze zijn met de juiste bronvermelding beschikbaar voor publicatie (op eigen website of in ledenblad) neem hiervoor contact op met cgn.dier@wur.nl

Mira

Van kleins af aan al in de ban van het Friese paard, vervolgens hebben de Witrikken er nog een schepje bovenop gedaan. Bij Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN), Wageningen University & Research (WUR), zet ik mij o.a. in voor het behoud van alle Nederlandse zeldzame landbouwhuisdierrassen. Een duurzame fokkerij voor deze kleine rassen om de mooie variatie in het Nederlandse landschap en bij liefhebbers thuis voor de toekomst te bewaren.