Artikelen

In herinnering, Ank Zegwaard

We zeggen vaak binnen de SZH ‘zeldzame rassen gaan over mensen’. En als stichting zijn we ons daar ook erg bewust van. Alles wat we doen valt of staat met het enthousiasme waarmee ideeën worden aangedragen of opgepakt. Ank heeft zich meer dan 20 jaar zeer actief ingezet voor de oorspronkelijke rassen en voor de SZH. Ank overleed in september en we blikken graag terug op een paar bijzondere herinneringen.

Dat de variatie van ons vee het behouden waard is, dat is ons al lang bekend. Maar de onbekendheid hierover is groot. In 2002 organiseerde de SZH een groot evenement op paleis het Loo om aandacht voor het levende erfgoed te vragen. Met de naam ‘Vorstelijk Vee’ werden drie maanden lang de oorspronkelijke rassen in levende lijve én op het doek tentoongesteld aan het brede publiek. Ank zette zich in deze tijd al enorm in voor de SZH als ter zake deskundige.

Liefde voor dieren begint bij de allerkleinsten

De nieuwsgierigheid en onbevangenheid waarmee kinderen naar de wereld kijken en van daaruit de verbinding met de oorspronkelijke rassen maken, dát was wat Ank het liefste deed. Samen met tekenares Ingrid Ellinger werkte ze aan twee hele bijzondere boekjes: Lapje en Pluis, Pluus en Ploos.

Ook de map ‘van Blaarkop tot Kraaikop’, speciaal gemaakt voor kinderboerderijen met zeldzame rassen, is mede tot stand gekomen door grote bijdragen door Ank. Ze kwam regelmatig op bezoek bij de diverse erkende centra om hier input op te halen voor onderwerpen waar SZH zich op kon richten.

Rassen van toen voor een gezonde toekomst

Oorspronkelijke rassen hebben een onmisbaar nut. En samen dragen wij de verantwoordelijkheid om goed voor onze rassen te zorgen. Dat onze Nederlandse overheid hier haar verantwoordelijkheid ook in moest nemen was duidelijk. En Ank heeft er hard aan gewerkt om dat voor elkaar te krijgen. Vele jaren klom zij in de pen om een overtuigende subsidie aanvraag te schrijven voor de SZH.

Ja, ook als individu kun je een verschil maken. Zelfs als je geen dieren hebt. Door bijvoorbeeld producten te kopen van erfgoedhouders. En, dat is nog lekker ook! Genieten van ‘ZeldzaamLEKKERE’ producten kon Ank als geen ander en met haar enthousiasme heeft ze veel mensen geraakt.

Mensen als Ank zijn zeldzaam en we zijn haar erg dankbaar voor wat ze voor de SZH betekend heeft.

Ank met het bordspel ’t Ganse land, waar zij zelf de opdracht- en speelkaartjes voor heeft bedacht.

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.