Evenementen

28 november 2019 – ZooEasy workshop voor stamboekbeheerders zeldzame rassen

Op 28 november 2019 organiseerde de SZH samen met ZooEasy een workshop voor de stamboekbeheerders van de zeldzame rassen die gebruik maken van ZooEasy. Voor het behoud van zeldzame rassen is een optimale registratie van dieren essentieel, de interesse voor deze workshop was dan ook ruimschoots aanwezig. Er was een mooie opkomst van ruim twintig personen waarbij twaalf van de zeldzame rassen ZooEasy werden vertegenwoordigd.

ZooEasy

ZooEasy is een online registratieprogramma voor het bijhouden van dieradministratie. Hier kunnen stamboeken alle gegevens van de dieren in bijhouden, van de geboortedatum en stamboomgegevens tot kleuren, foto’s en keuringsgegevens. De diereigenaren en fokkers kunnen hier ook allerlei gegevens in terugvinden en bijvoorbeeld testparingen uitvoeren om inteelt te bepalen.

“Het was een leerzame avond waar het belang van een goede en betrouwbare registratie voorop stond.”

De deelnemers was gevraagd om ter voorbereiding vragen in te sturen om juist op specifieke knelpunten in te kunnen gaan. Hierop heeft ZooEasy een zeer brede en goed gevulde workshop neergezet. Zo werden verschillende manieren om uitgebreid te zoeken uitgelegd, lieten zij zien hoe je naar eigen ontwerp rapportages kunt ontwerpen en bijvoorbeeld keuringsresultaten kunt invoeren en uitprinten in eigen huisstijl. Daarnaast heeft ZooEasy laten zien welke informatie je uit de software kunt halen en welke plannen er nog zijn voor de toekomst.

ZooEasy artikelen:
  1. Verschil, Inteelt, verwantschap, AVK
  2. Snellere herberekeningen
  3. Waarom staat er herberekenen inteelt?
  4. Video’s en uitleg bij vragen
  5. Handleiding om bestanden te importeren
  6. Uitleg zoekmogelijkheden
  7. Zelf rapportages maken

Mira

Van kleins af aan al in de ban van het Friese paard, vervolgens hebben de Witrikken er nog een schepje bovenop gedaan. Bij Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN), Wageningen University & Research (WUR), zet ik mij o.a. in voor het behoud van alle Nederlandse zeldzame landbouwhuisdierrassen. Een duurzame fokkerij voor deze kleine rassen om de mooie variatie in het Nederlandse landschap en bij liefhebbers thuis voor de toekomst te bewaren.