Evenementen

Thema-avond ‘Fokken met verstand’ 18 maart 2021: CGN genenbank

De oorspronkelijke landbouwhuisdierrassen hebben de basis gelegd van de huidige veehouderij. Hoe kunnen we gezamenlijk deze unieke rassen en hun kwaliteiten voor de toekomst behouden? Met de thema-avond op donderdagavond 18 maart stelden we deze vraag weer, en nu met het oog op de CGN genenbank voor landbouwhuisdieren.

CGN genenbank voor landbouwhuisdieren

Donderdagavond 18 maart stond in teken van de CGN genenbank voor landbouwhuisdieren. Na de opening van Sipke Joost Hiemstra, directeur CGN, gaf projectleider dierlijke bronnen Marjolein Neuteboom een introductie over de genenbank voor landbouwhuisdieren, waarom is de genenbank belangrijk voor de lange en de korte termijn? Ook ging zij in op de belangrijke rol van rasorganisaties, fokverenigingen en de fokkers en dierhouders zelf. Zonder de dieren geen genenbank.

Henk Sulkers, beheerder van de genenbank, nam vervolgens de deelnemers mee langs het gehele proces van stier tot kalf. Van het aanmelden van interessante stieren tot afnemen van genetisch materiaal, langs het laboratorium en in de stikstoftanks met als doel om weer ingezet te worden in de fokkerij. Maar een succesvolle nakomeling is niet altijd gegarandeerd, Agnes de Wit, genenbank beheer, nam ons mee in de aanvraag en uitgifte procedure. Waarom worden bepaalde aanvragen wel of niet goedgekeurd en het belang van de juiste technieken. Als laatste spreker van de avond deelde Mira Schoon, onderzoeker CGN, de andere kant van mogelijkheden van de unieke genenbankcollectie. De waarde van het soms decennia oude materiaal voor wetenschappelijk onderzoek. Sipke Joost Hiemstra wierp tijdens zijn afsluiting een blik op de toekomst waarom blijft de genenbank belangrijk en welke plannen heeft het CGN voor het optimaliseren van de genenbankcollectie.

Thema-avonden ‘Fokken met verstand’

In 2020 werden de eerste twee webinars georganiseerd in het thema ‘Fokken met verstand‘. Vanwege de beperkingen in fysieke bijeenkomsten was de geplande themadag omgezet naar een online avondprogramma. De thema-avonden ‘Fokken met verstand’ organiseert het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN) in samenwerking met Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH).

Mira

Van kleins af aan al in de ban van het Friese paard, vervolgens hebben de Witrikken er nog een schepje bovenop gedaan. Bij Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN), Wageningen University & Research (WUR), zet ik mij o.a. in voor het behoud van alle Nederlandse zeldzame landbouwhuisdierrassen. Een duurzame fokkerij voor deze kleine rassen om de mooie variatie in het Nederlandse landschap en bij liefhebbers thuis voor de toekomst te bewaren.