Evenementen

Thema-avond ‘Fokken met verstand’ 18 maart 2021: CGN genenbank

De oorspronkelijke landbouwhuisdierrassen hebben de basis gelegd van de huidige veehouderij. Hoe kunnen we gezamenlijk deze unieke rassen en hun kwaliteiten voor de toekomst behouden? Met de thema-avond op donderdagavond 18 maart stellen we deze vraag weer, en nu met het oog op de CGN genenbank voor landbouwhuisdieren.

CGN genenbank voor landbouwhuisdieren

Donderdagavond 18 maart zal in het teken staan van de CGN genenbank voor landbouwhuisdieren. Na de opening van Sipke Joost Hiemstra, directeur CGN, zal projectleider dierlijke bronnen Marjolein Neuteboom een introductie geven over de genenbank voor landbouwhuisdieren, waarom is de genenbank belangrijk voor de lange en de korte termijn? Ook gaat zij in op de belangrijke rol van rasorganisaties, fokverenigingen en de fokkers en dierhouders zelf. Zonder de dieren geen genenbank.

Henk Sulkers, beheerder van de genenbank, neemt vervolgens de deelnemers mee langs het gehele proces van stier tot kalf. Van het aanmelden van interessante stieren tot afnemen van genetisch materiaal, langs het laboratorium en in de stikstoftanks met als doel om weer ingezet te worden in de fokkerij. Maar een succesvolle nakomeling is niet altijd gegarandeerd, Agnes de Wit, genenbank beheer, zal ons meenemen in de aanvraag en uitgifte procedure. Waarom worden bepaalde aanvragen wel of niet goedgekeurd en het belang van de juiste technieken. Als laatste spreker van de avond zal Mira Schoon, onderzoeker CGN, de andere kant van mogelijkheden van de unieke genenbankcollectie met jullie delen. De waarde van het soms decennia oude materiaal voor wetenschappelijk onderzoek. Sipke Joost Hiemstra zal tijdens zijn afsluiting een blik op de toekomst werpen, waarom blijft de genenbank belangrijk en welke plannen heeft het CGN voor het optimaliseren van de genenbankcollectie.

Programma

Donderdag 18 maart 19.30 uur: CGN genenbank voor landbouwhuisdieren

19.30 uurOpening en welkom. Sipke Joost Hiemstra, directeur CGN
19.40 uurVoor vandaag en voor de toekomst: de genenbank. Marjolein Neuteboom, projectleider CGN dier
19.55 uurVan stier tot kalf: over de werkwijze van de genenbank. Henk Sulkers, beheer genenbank
20.10 uurEen succesvolle nakomeling: over aanvraag en uitgifte. Agnes de Wit, beheer genenbank
20.25 uurUnieke bron voor onderzoek: over de mogelijkheden van opgeslagen genetisch materiaal. Jack Windig, onderzoeker CGN/WLR
20.40 uur   Afsluiting met een blik op de toekomst. Sipke Joost Hiemstra 

   

Voor wie?

Een ieder die geïnteresseerd is in het houden van en fokken met de oorspronkelijke Nederlandse landbouwhuisdierrassen is welkom. Ook de bestuursleden en de leden van de foktechnische commissies van de rasorganisaties zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze thema avond. Het aanmelden en deelnemen is kosteloos en kan via de oranje knop hierboven.

Thema-avonden ‘Fokken met verstand’

In 2020 werden de eerste twee webinars georganiseerd in het thema ‘Fokken met verstand‘. Vanwege de beperkingen in fysieke bijeenkomsten was de geplande themadag omgezet naar twee online avondprogramma’s. Deze aanpassing bleek een groot succes en met dit enthousiasme hebben wij gekeken naar aanvullende thema’s voor 2021. De thema-avonden ‘Fokken met verstand’ organiseert het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN) in samenwerking met Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH).

Mira

Van kleins af aan al in de ban van het Friese paard, vervolgens hebben de Witrikken er nog een schepje bovenop gedaan. Bij Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN), Wageningen University & Research (WUR), zet ik mij o.a. in voor het behoud van alle Nederlandse zeldzame landbouwhuisdierrassen. Een duurzame fokkerij voor deze kleine rassen om de mooie variatie in het Nederlandse landschap en bij liefhebbers thuis voor de toekomst te bewaren.