Netwerkdag Levend Erfgoed
Tijd om de krachten te bundelen
Talloze zeer zeldzame en oorspronkelijke rassen en gewassen worden gekoesterd en behouden door verschillende initiatieven en particulieren in Nederland. Een rasorganisatie waarborgt een gezonde toekomst voor de dierrassen. De genenbank verzamelt zaden om op te slaan voor later gebruik. Een landgoed heeft haar historische moestuin ingericht met vergeten groenten. En een boer met lokale afzet kiest voor de rassen en gewassen uit de streek.
Mooie voorbeelden van beschermers van het levend erfgoed. Het zijn er zó veel dat het tijd wordt om onze krachten te bundelen. Vandaar deze ‘netwerkdag levend culinair erfgoed’.

Organisatie: SZH, CGN, Werkverband Friese rassen en gewassen, Slow Food Nederland, stichting Streekeigen Producten Nederland. Facilitator: RCE
Vrijdag 16 mei 13.30 u-16.30 u
Rijksdienst Cultureel Erfgoed – Smallepad 5 , 3811 MG Amersfoort
Doel van deze bijeenkomst: kennismaking en inventariseren van gemeenschappelijke behoeften, en verbinden van professionals in het werkveld van levend erfgoed.
Dagvoorzitter is cabaretière, actrice en presentatrice Irene van der Aart
De volgende gastsprekers belichten hun rol in het behoud van levend erfgoed
- Karel Loeff (directeur van erfgoedvereniging Bond Heemschut) neemt ons mee in de kansen van verbinden
- Peter Brul (De Boekweit Coöperatie) legt uit hoe dit unieke initiatief het bijna uit Nederland verdwenen Boekweit weer op de kaart heeft gezet.
- Monique Verstraten (directeur Natuurcentrum Arnhem) legt uit hoe middels projecten rondom erfgoedrassen en gewassen op en rondom de stadsboerderijen wordt bijdragen aan de bewustwording en beleving van de waarde van levend erfgoed.
- Nonja Remijn (Stichting Zeldzame Huisdierrassen), Mira Schoon (Centrum voor Genetische bronnen Nederland dier), Lana de Bruijn (Centrum voor Genetische bronnen Nederland plant) nemen ons mee in hun missie ‘use it or loose it’ en gaan in op behoud en waardering van Nederlandse erfgoedrassen.
- Nelleke Don en Stella Bronwasser (Slow Food Nederland) belichten de waarde en kracht van de Ark van de smaak.
Slow Food Professional en cateraar Jeroen van Nijnatten verzorgt enkele hapjes met producten uit de Ark van de Smaak.
Met een aantal interactieve onderdelen verkennen we het totale veld van levend erfgoed en maken we een eerste stap naar toekomst die we samen onderschrijven.
Deze dag is interessant voor: professionals in het werkveld van behoud van inheemse planten en dieren, actief in natuurbeheer en beheer van cultuurlandschappen, betrokken bij behoud historische monumenten en buitenplaatsen, werkzaam in de culinaire sector of onderwijs sector, of werkzaam op bestuurlijk of beleidsniveau en daarbij betrokken bij erfgoed, kunst, cultuur, en biodiversiteit.
Aanmelden kan via onderstaand formulier.
aanmelding netwerkdag 16 mei
De middag is gratis bij te wonen, aanmelden is verplicht. Bij een no show worden kosten in rekening gebracht van 10 euro pp. i.v.m. kosten die gemaakt worden voor catering