Evenementen

Dag van de Watervogel

Een dag voor iedereen met interesse in het houden en fokken van watervogels en andere kleindieren en die tegen mogelijke beperkingen aanlopen van het fokken binnen kleine populaties

Op 9 april 2022 organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Gedomesticeerde Watervogelfokkers, samen met de Stichting Zeldzame Huisdierrassen en Centrum voor Genetische bronnen Nederland de Dag van de Watervogel. Aanleiding om deze dag te organiseren waren de uitdagingen die het fokken met kleine populaties met zich meebrengen en de zorgen die er zijn voor het gezond houden van deze kwetsbare rassen.

Alle presentaties van deze dag zijn hieronder te bekijken.

Welkom en inleiding
Edgar de Poel, dagvoorzitter

Fokken met kleine populaties en het belang van de genenbank voor landbouwhuisdieren
Jack Windig, onderzoeker Centrum voor Genetische bronnen Nederland, Wageningen University & Research

Belang van registratie en mogelijkheden van Zooeasy
Quido Valent, initiatiefnemer Vrijwillig Sierduiven Stamboek Nederland

Toekomst voor het houden van kleine rassen
Klaas van der Hoek, bestuurslid Stichting Zeldzame Huisdierrassen, Europees erkend keurmeester pluimvee & fokker

Fokkerij van kleindieren op Aeres, rondleiding en begeleidende presentatie
Bert Kleijer, docent Aeres

Uitreiking aanmoedigingsprijs

Deze dag liet zien hoe belangrijk het is om diergegevens te registreren en ook hoe relatief eenvoudig je hier als fokker een bijdrage in kan doen. Een jaar geleden is op initiatief vanuit het veld een Vrijwillig Sierduiven Stamboek Nederland (VSNNL). De SZH ondersteunt dit initiatief en heeft op de Dag van de Watervogel een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan kartrekker Quido Valent.

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.