Artikelen

Donatie Kinderboeken: Pluis Pluus en Ploos zwerven door Nederland.

Speciaal voor de SZH schreef toenmalig bestuurslid Ank Zegwaard een prentenboek over drie nieuwsgierige Drentse heideschaapjes. Als op een dag alles anders lijkt verdwalen ze. Met een donatie van 100 prentenboeken aan Kinderzwerfboek (onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp), gaan de schaapjes nu weer de wijde wereld in.

In het boekje worden de lammetjes steeds groter. Hun hoorns groeien en de krullen in hun vacht worden langer. Binnenkort zwerven ze door Nederland om zo veel mogelijk kinderen van 0 tot 4 jaar te ontmoeten.

‘Jullie verdwalen nog eens’ Nee hoor, denken de lammetjes, want wij weten de weg naar huis.

Zwerfboeken

Kinderzwerfboeken zijn van niemand, maar de verhalen zijn voor iedereen. Het zijn boeken die rondzwerven in de trein of op scholen. Het is juist de bedoeling dat ze verdwalen. De boeken zijn te herkennen aan een sticker met een code. Met die code kun je de zwerftocht van het boek achterhalen. Zo kan een boek in Rotterdam beginnen en via Assen terecht komen in Sneek.

Door heel Nederland zijn ook zogenaamde KinderzwerfboekStations te vinden, bijvoorbeeld op basisscholen en bij mensen thuis waar ze pronken in de voortuin. Ook op een heel aantal kinderboerderijen zijn KinderzwerfboekStations te vinden.

Het fijne is dat ook kinderen die niet veel toegang hebben tot boeken er op deze laagdrempelige manier mee in aanraking kunnen komen. Door juist in aandachtswijken kinderboeken te laten zwerven, komen die terecht op de plekken waar ze het hardst nodig zijn. Kinderzwerfboek werkt samen met scholen, gemeenten, bibliotheken, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Het is mooi meegenomen dat kinderen en hun (groot)ouders die anders misschien niet snel met de Nederlandse huisdierrassen in aanraking komen er nu toch over kunnen leren.

Drents Heideschaap.

Met de donatie worden Pluis Pluus en Ploos door het hele land ambassadeurs voor hun eigen ras; het Drentse Heideschaap. En dat is fijn, want deze kleine, maar taaie schapen zijn zeldzaam en kunnen de aandacht goed gebruiken.

Begrazing met schapen zorgt al eeuwenlang voor het voor Nederland zo typische heidelandschap. Zonder begrazing zou heide doorgroeien tot bos. Heideschapen zijn helemaal aangepast aan het grazen op de schrale en ruige zandgronden in Drenthe en omgeving.

Drents Heideschaap met lam

Maar Schaapskudden hebben het moeilijk. Het hoeden is arbeidsintensief en oog hebben voor hun waardevolle producten, zoals hun vlees en ruige wol met veel natuurlijke kleurvariaties, vraagt om een oplettend oog daarvoor en creativiteit. Dus aandacht van bijzondere herders en meer bekendheid.

Voor wie niet kan wachten Pluis Pluus en Ploos via een toevallige ontmoeting tegen te komen: Er zijn in Drenthe vier grote kuddes met Drentse heideschapen, die nauw samenwerken. In Exloo, Holtinge, Ruinen en de bijzondere benadering van het Balloërveld (de oorspronkelijke inspiratiebron voor het boekje). Kijk op de website voor meer informatie.

Het boekje is nog steeds te koop via de het contactformulier op de website van de SZH.



Tamara Pigot

Geboren en getogen in Amsterdam én opgegroeid op de Boerderij. De kinderboerderij wel te verstaan. Een plek die zorgt voor verbinding tussen kind, natuur en dier. Waar je zelf kunt ervaren waar voedsel vandaan komt. Verhalen van boeren die het anders doen inspireren mij. Nieuwe boeren, die boeren mét de natuur en mét de rassen daarbij passen. Bij het landschap, bij de grond en bij de boer natuurlijk.