Evenementen

Dag van het Buitenvarken

We gaan het over varkens hebben! Over varkens in de modder, varkens in een voedselbos, over varkens op ons bord. Op 17 maart organiseren de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken, Stichting Zeldzame Huisdierrassen en Centrum voor Genetische bronnen Nederland de online ‘Dag van het Buitenvarken’.

Het buiten houden van varkens is in trek, en terecht. Naast hun fijne karakter hebben ze ook een waardevolle bijdrage als wroetende landschapsontwikkelaars, in de kringloop op de boerderij en leveren ze ons ook nog mooie lokale producten op.

Deze middag is bedoeld voor alle varkenshouders en liefhebbers van buitenvarkens. We stellen vijf thema’s centraal rondom het houden, fokken en verwaarden van varkens(diensten- en producten) en gaan actief met elkaar in gesprek over de uitdagingen en kansen voor deze buitenvarkens(rassen).

Programma

13.00 uur – Welkom

13.05 – 13.45 uur Inleidingen

 1. Het varken en ons voedselsysteem  Adriaan Antonis, Varkenshouder en onderzoeker circulaire landbouw WUR
 2. Wet- en regelgeving voor (buiten)varkens  Karin Bouwknegt-Jawahier, Handhaving Dier Natuur en Handelsregie, RVO
 3. Diergezondheid  Ineke Eijck, Zelfstandig specialist Varkensgezondheidszorg
 4. Direct vermarkten van varkensvlees  Linette Mak, Voedselmakelaar korte ketens
 5. De waarde van het stamboek voor de fokkerij  Mira Schoon, onderzoeker Centrum voor Genetische bronnen Nederland, WUR

13.45 – 14.30 uur workshopronde 1
14.45 – 15.30 uur workshopronde 2

15.30 uur – Gezamenlijke afsluiting

Deze dag wordt georganiseerd in kader van Bonte Bentheimer – Zeldzaam Ras van het jaar 2021. Bron Foto: Dik Windhouwer.  Bekijk hier de flyer.

Aanmelden kan tot 8 maart via onderstaand formulier. (deelname is gratis)

Aanmelding Dag van het Buitenvarken - 17 maart 2021

  Deze dag is het mogelijk om twee workshops bij te wonen, presentaties en verslagen van workshops die je hebt moeten missen worden achteraf met alle deelnemers gedeeld. Je kunt hier twee voorkeuren doorgeven.
  Om elkaar ook te kunnen vinden na deze dag willen we een lijst met naam, organisatie en mailadres delen met alle deelnemers. Maar uiteraard alleen als je hier toestemming voor geeft.
 • Heb je al een specifieke vraag voor deze dag? Laat het vast weten, dan nemen we deze mee in de voorbereiding.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nonja Remijn

Mijn passie ligt in het bij elkaar brengen van mensen en het zoeken naar gemeenschappelijke belangen binnen de agrarische sector. Ik hou van dieren, maar misschien nog wel meer van de dierhouders. In mijn werk wil ik boeren, burgers en buitenlui graag dichterbij elkaar brengen. Zodat we samen kunnen genieten van ons voedsel en te werken aan een gezonde en mooie wereld voor morgen.