Kenmerken
- Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en natuurbeheer
- Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
Status
- Risico: Kritiek
- Aantal hennen: 80
- Trend laatste 15 jaar: stabiel
Gebruik
De Hollandse kuifhoen behoort een zo groot mogelijke, ronde kuif te hebben, zonder dat deze het zicht belemmert. Deze hoenders staan al sinds jaar en dag in de belangstelling op tentoonstellingen en zijn terug te vinden op eeuwenoude schilderijen. De Hollandse kuifhoen is een sierlijke hoender en kunnen aanhankelijk worden, mits een goede socialisatie. Wel is belangrijk te weten dat de grote kuif een regelmatige controle nodig heeft en dat deze dieren een goede schuilplek nodig hebben in mindere weersomstandigheden. De hennen zijn goede legkippen en zijn nauwelijks broeds. Naast de grote kuifhoenders komen er ook krielen voor.
Uiterlijk
De Hollandse kuifhoen is erkend in elf verschillende kleurslagen, en de meest opvallende verschijning zijn de zwarte dieren met een witte kuif. Ze hebben oranjerode ogen en witte oren, geen kam maar wel kinlellen. Opvallend zijn de opengesperde neusgaten die als het ware boven op de snavel liggen.
Achtergrond
De Hollandse kuifhoen is reeds terug te vinden op een schilderij uit 1657, hier worden witte zwartkuiven op afgebeeld. Onder de landhoenderslagen kwamen altijd al kuifhoenders en baardhoenders voor die betrekkelijk kleine kuiven en baarden hadden. Die werden beschouwd als nuttig ter verwarming van het dier in de gure noordelijke winters. Door het groter fokken van deze kuiven ontstonden de tegenwoordige hoenders met grote, volle kuif die echter geheel ongeschikt zijn tegen de gure winters maar juist de show stelen op tentoonstellingen.