Artikelen

Terugblik Levend Erfgoed dagen 2024

Het weekend van 14 en 15 september stond in het teken van de Levend Erfgoed dagen. Het mooie weer zorgde voor een hoop tevreden deelnemers en bezoekers. Hieronder een greep uit de activiteiten en aandacht voor winnende foto’s van het bordspel ’t Ganse land.

Levend Erfgoed en Monumenten een mooie combinatie

Piepermolen Mooie ideeën kwamen tot leven toen de KVTH samen met de Molenaar van de Piepermolen in Rekken, de oude tractorenclub en de beheerder van de bloementuin de koppen bij elkaar staken. Het resultaat was een prachtige dag waarop de trekpaarden en de piepermolen tezamen prachtige plaatjes opleverden. De aanwezige trekpaarden riepen herinneringen op. Mooie verhalen van opa aan de kleinkinderen. Merrie en veulen waren een aandachtstrekker bij de kinderen.

Boerenerf festival Midwolda Rondom de prachtige Monumentale Boerderij Hermans Dijkstra in Midwolda waren verschillende oude ambachten te zien. Maar bovenal was tijdens deze editie een glansrol voor het Groninger paard weggelegd. Ze pronkten in de speciaal georganiseerde ‘historische paardenkeuring’. Een tiental paarden werd in de keuringsring gepresenteerd. Dankzij de vele vrijwilligers was het evenement een groot succes.

Feest van Erkenning

Tijdens de levend Erfgoed dagen zijn drie schildjes voor erkend centrum uitgereikt aan houders van zeldzame rassen die ieder op geheel eigen wijze een unieke bijdrage leveren zeldzame rassen.

Erkend fokcentrum: Max Zwaneveld en Paula Herweijer runnen op een voormalig melkveebedrijf samen paardenpension Stal De Swaen, nabij Assen. Op het bedrijf wordt ook gefokt met Gelderse paarden. Maar de koeien zijn niet van het terrein verdwenen. Tegenwoordig wordt er gefokt met Lakenvelders. De fokkerij van zowel de koeien als de paarden is een serieus onderdeel van het bedrijf. Tijdens de Levend Erfgoed dagen bracht SZH voorzitter Gerrit Tacken een bezoek om het welverdiende schildje uit te rijken.

Erkend Educatief centrum: Groot
feest bij Kinderboerderij Skik, dat op zondag 14 september haar 15-jarig bestaan vierde. Op deze mooie kinderboerderij zijn veel verschillende zeldzame rassen te bewonderen van helmduif tot Lakenvelder koe. Daarom is de boerderij bij uitstek
geschikt om als educatief centrum te fungeren en zo een groot en divers publiek
kennis te laten maken met ons levend erfgoed. Dit feest was een mooi moment om het schildje officieel uit te rijken.

ZeldzaamLEKKER centrum: Met het houden van hun Groninger Blaarkoppen en het op het menu zetten van het smakelijke vlees draagt Boerderij Nieuw Slagmaat bij aan het behoud van ons erfgoed. Red een ras, eet ‘m op! Op zaterdag 14 september mocht SZH een bordje ‘erkend ZeldzaamLEKKER centrum’ uitreiken. We zijn super trots op deze enthousiaste ambassadeurs. Er was trouwens nog veel meer te beleven op deze dag, zoals appels plukken, struinen door een maïsdoolhof en de kippen bekijken die onder de kiwi’s rondscharrelen.

Foto’s winactie ’t Ganse land

Van de ingezonden foto’s hebben we de onderstaande drie exemplaren als winnaar gekozen. De zwart-wit foto met de Hollandse Herders is genomen in het Nederlands openluchtmuseum in Arnhem. De winnaars krijgen het spel binnenkort per post toegestuurd.

Ik vind deze foto heel bijzonder omdat daaruit blijkt dat er in de afgelopen 150 jaar niet zo heel veel veranderd is aan de Hollandse herder Ruwhaaraldus fotograve Manon Pabon.

Tamara Pigot

Geboren en getogen in Amsterdam én opgegroeid op de Boerderij. De kinderboerderij wel te verstaan. Een plek die zorgt voor verbinding tussen kind, natuur en dier. Waar je zelf kunt ervaren waar voedsel vandaan komt. Verhalen van boeren die het anders doen inspireren mij. Nieuwe boeren, die boeren mét de natuur en mét de rassen daarbij passen. Bij het landschap, bij de grond en bij de boer natuurlijk.