Kenmerken
- Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en natuurbeheer
- Kan gehouden worden in een een natuurgebied, erf met veel grond en grote tuin
- Oorsprong van dierenras ligt in Drenthe, Friesland en Overijssel
Status
- Risico: Kwetsbaar
- Aantal ooien: 4365
- Trend laatste 15 jaar: stabiel
Gebruik
Het zeer sobere en sterke Drents heideschaap wordt met name in Drenthe en omgeving gehouden voor de begrazing van arme, onvruchtbare en ruige heidegronden. De schapen bewegen zich makkelijk in minder toegankelijke natuurgebieden en kunnen lange afstanden afleggen. De wol is erg gewild door zijn ruigheid en de vele kleurvariaties maken elk bol wol en garen uniek. Het vlees is ook van uitstekende kwaliteit en in 2009 is het Drents heideschaap erkend als culinair streekproduct in de Slow Food Ark van de Smaak
Drentse heideschapen zijn levendig, attent en nieuwsgierig van aard en hebben een prettig karakter. Daarnaast hebben ze een hoge mate van zelfredzaamheid, maar kunnen ze ook erg vertrouwd reageren op hun bekende verzorger. Hierdoor zijn ze goed geschikt voor kinderboerderijen of op locaties met publieksactiviteiten.
Uiterlijk
Het Drents heideschaap kan gekarakteriseerd worden als een relatief klein schaap met een schofthoogte rond de 60 cm, een veelkleurige, harige vacht en een lange staart. De vacht van het Drents heideschaap is vaak een mengelmoes van grauwwitte tinten, variërend van wit tot zwart aan kop en poten. De rammen dragen altijd schuin naar achteren en naar buiten gerichte, spiralende horens en de ooien zijn hoornloos of dragen stikken of grotere horens.
Achtergrond
Het Drents heideschaap stamt af van de eerste schapen die vanaf ongeveer 4000 voor Christus op het Drentse plateau aankomen. De eerste vermeldingen van het gebruik van Drentse heideschapen stamt uit de vijftiende eeuw. Schapen werden toen gehouden voor wol en vlees, maar vooral voor de productie van mest in potstallen die vermengd met strooisel werd gebruikt voor het bemesten van essen.
Met de opkomst van de kunstmest daalde het aantal en het Drents heideschaap was gedoemd uit te sterven als in 1949 niet een kudde werd gesticht in Ruinen, met restanten min of meer raszuivere dieren van verschillende kuddes uit Nederland. In 1985 werd de Nederlandse Fokkersvereniging het Drentse heideschaap opgericht om de fokkerij te stimuleren. Nu maakt het Drents heideschaap in diverse kuddes weer deel uit van het Drentse landschap waar zij de heidevelden begrazen.