Kenmerken
- Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
- Kan gehouden worden in een erf met veel grond
- Oorsprong van dierenras ligt in Drenthe, Friesland en Overijssel
Status
- Risico: Normaal
- Aantal merries: 30000
- Trend laatste 15 jaar: stabiel
Gebruik
Het Friese paard is door zijn fijne rustige karakter, zeer veelzijdig inzetbaar en met zijn lange zwarte manen een unieke verschijning. Friesen worden vooral gehouden voor recreatie, fokkerij en sport, maar ook op evenementen en in vele films is dit oer-Hollandse ras terug te vinden. Kenmerkend voor het Friese paard is een verheven gang met veel knieactie en de zogenaamde telgang, waarbij het dier het voor- en achterbeen of links of rechts tegelijk naar voren zet.
Het Friese paard heeft zich de laatste decennia steeds meer als sportpaard ontwikkeld en is voornamelijk in de dressuur zeer gewild. Door de eigen functionele eigenschappen van het ras kan het zich tegenwoordig tot op het hoogste niveau meten met andere rassen. Ook in de men- en tuigsport is het Friese paard vaak terug te vinden in de ring.
Uiterlijk
Kenmerkend voor het Friese paard is zijn zwarte kleur en de lange manen en het zware behang, dit zijn de harige sokken onder aan de benen. Volgens het stamboek zijn er drie zwarttinten toegestaan: gitzwart glanzend als donker metaal, koolzwart met ringvormige patronen ter grootte van een appeltje en vaalzwart met een rossige gloed.
Kenmerkend voor de zwarte parels zijn het front, royale behang, zwarte kleur en ruime, krachtige, verheven gangen. De harmonieuze bouw, een paar zachte ogen in het edele hoofd, geplaatst op een licht gebogen hals, volmaken de luxe en fiere verschijning.
Achtergrond
Het ontstaan van het Friese paardenras is begonnen in de Romeinse tijd, toen in Friesland gericht werd gefokt op grotere paarden met een rustig temperament. Tot in het midden van de twintigste eeuw werd de Friesen ingezet als trekpaard in de landbouw en op zondag voor de koets gespannen. Na de mechanisatie van de landbouw ging de populatie hard achteruit.
Vanaf de jaren zeventig groeide de populariteit van het ras als veelzijdig gebruikspaard, dat ingezet kan worden voor recreatie, dressuur, mennen en als circuspaard of filmpaard. In 1879 werd het Koninklijke Friesch Paarden Stamboek opgericht om het Friese ras in zijn zuivere vorm te behouden. Dit ras is qua aantallen niet zeldzaam, maar het verdient aandacht vanwege inteeltproblemen.