Kenmerken
- Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
- Kan gehouden worden in een erf met veel grond en grote tuin
- Oorsprong van dierenras ligt in Noord-Holland
Status
- Risico: Bedreigd
- Aantal geiten: 1210
- Trend laatste 15 jaar: afnemend
Gebruik
De Nederlandse witte geit is vooral te vinden op bedrijven die geiten melken en geitenkaas maken. Dit ras is sterk, vroegrijp, vruchtbaar en geeft veel melk met een kenmerkend hoog eiwitgehalte. Het dier wordt ook hobbymatig gehouden en op kinderboerderijen wordt de Nederlandse witte geit vooral gebruikt voor educatiedoeleinden. Daarnaast is het ras ook populair op zorgboerderijen waar de geiten gemolken worden en de melk gebruikt wordt om kaas van te maken.
Uiterlijk
De Nederlandse witte geit is, zoals je van de naam kunt verwachten, een volledig witte geit zonder vlekjes. Het is een melktypisch dier met een wigvormige bouw en hoogbenig met een schofthoogte van 80 cm. De Nederlandse witte geit heeft hard en droog beenwerk met een veerkrachtige, ruime stap. De kop is sprekend, fijnbesneden met een brede bek en lange, staande oren.
Achtergrond
Oorspronkelijk werd de landgeit in Nederland gehouden door mensen die zich geen koe konden veroorloven en werd de geit ook wel de ‘koe der armen’ genoemd. Rond 1900 werden op grote schaal Zwitserse Saanengeiten en Duitse witte geiten geïmporteerd om de melkgift van de Nederlandse geitenstapel te verbeteren. Vanwege de mond- en klauwzeer en de Eerste Wereldoorlog volgde een verbod op de import van buitenlandse geiten. Vanaf dat moment heeft men door strenge selectie uit de reeds geïmporteerde dieren en de Nederlandse landgeiten, de Nederlandse witte geit gefokt.