Dieren houden

Bij de keuze, de aanschaf en het houden van een gezelschapsdier of landbouwhuisdier komt heel wat kijken. Verschillende diersoorten hebben verschillende behoeftes. Ook kun je te maken krijgen met specifieke regelgeving vanuit de overheid. De SZH helpt je graag op weg. Hieronder een aantal zaken ter overweging.

Welk ras past bij mij?

Wil je graag een paard, of heb je niet zoveel ruimte en wil je liever een konijn? Wil je kippen, maar heb je geen idee van welk ras? Zoek je dieren voor de productie, zoals eieren of vlees? De SZH ontwikkelde de zeldzame huisdierwijzer: Doe nu de test en ontdek welk ras bij jou past.

Verzorging

De verzorging van huisdieren verschilt per soort en soms zelfs per ras. Op de pagina Verzorging kun je allerlei informatie vinden over de verschillende aspecten van de verzorging van onze zeldzame rassen.

Wet & Regelgeving

Het houden van landbouwhuisdieren is vaak verbonden aan specifieke regelgeving. Voor de zeldzame rassen gelden over het algemeen dezelfde regels als voor de niet-zeldzame huisdieren. Welke deze zijn, lees je de pagina Wet & Regelgeving.

Fokken

Vanwege de kleine aantallen dieren en bijvoorbeeld ook het risico op inteelt is een bewuste fokkerij bij de zeldzame rassen heel belangrijk. Meer hierover vind je op de pagina Fokkerij.

Erkende centra

De SZH onderscheidt houders en fokkers die uitblinken in het fokken van de rassen, die een grote bijdrage leveren aan de beleving van de rassen, en die weten de producten en diensten van de rassen op een unieke manier te verwaarden. Ruim 80 locaties in Nederland hebben een ambassadeursfunctie en zijn door de SZH Erkende Levend Erfgoed Centra.

Rasorganisaties

Elk zeldzaam ras waarover de SZH zich heeft ontfermd, heeft zijn eigen rasorganisatie, speciaalclub of fokkerijvereniging. Zij vervullen een centrale functie voor een ras en zorgen voor verbinding tussen houders, fokkers en soms ook stamboeken. Meer informatie hierover op de pagina Rasorganisaties.

Ondernemen met..

De unieke kwaliteiten van de oorspronkelijke Nederlandse rassen zijn zeer bruikbaar in een duurzame of biologische landbouw of natuur/ cultuurlandschap. Op de pagina Ondernemen met vertellen koplopers hoe ze hun bedrijfsplaatje en levensfilosofie met zeldzame rassen rendabel maken.