logo SZH

Schoonebeeker

Rasbeschrijving

Schoonebeeker

Het Schoonebeeker heideschaap valt bijzonder op met haar veelkleurigheid, typische Romeinse (gebogen) neus, harige vacht en hoogbenigheid. Het is het zeldzaamste Nederlandse schapenras. Ten opzichte van andere heideschapen is de Schoonebeeker een fors ras. Het neemt een statige, bijna sierlijke, houding aan met een opgerichte kop. Ze komen in vrijwel alle kleurslagen voor, maar bonte variëteiten zijn het meest voorkomend. Schoonebeekers zijn bijzonder sterk en weerbaar. Ze staan ook nog dicht bij de natuur. De ooi wordt gemakkelijk drachtig, lammert vrijwel altijd zonder problemen af en is een goede moeder voor haar 1, maar meestal 2 lammeren. Schoonebeekers zijn levendig, attent en nieuwsgierig van aard. Het karakter is prettig, en vertrouwd naar hun bekende verzorger.

Geschiedenis

In de provincie Drente komt naast het Drents Heideschaap ook het Schoonebeeker heideschaap voor. Verondersteld wordt dat het Drents Heideschaap (welke een veel langere ontstaansgeschiedenis kent) bij het ontstaan van de Schoonebeeker een rol heeft gespeeld. Net als de Bentheimer, een oud Duits heideschaap gehouden in de aangrenzende streek. De Schoonebeeker werd vroeger in Drenthe en omliggende provincies gehouden op de iets rijkere gronden. Het leverde vlees, vachten maar vooral mest, welke in de schaapskooien werd opgevangen om de akkers te bemesten. Heidevelden ontwikkelden zich echter tot landbouwgebieden en de Schoonebeeker maakte plaats voor meer productieve vleesrassen. In de jaren ’70 van de vorige eeuw waren er slechts enkele tientallen Schoonebeekers over. Door de gezamenlijke inspanning van kuddes en hobbyisten is de Schoonebeeker echter gered. De populatie bestaat nu uit ruim 1000 fokooien en is groeiende.

Gebruik

In diverse kuddes wordt de Schoonebeeker nog gehouden in zijn oorspronkelijke omgeving, ruige (heide)terreinen. Dankzij het selectieve graasgedrag wordt boomopslag tegengegaan, krijgen zeldzame plantensoorten een kans en worden zaden door transport in de vachten verspreid. Daarnaast heeft de Schoonebeeker door zijn omvang nog een heel behoorlijke vleesopbrengst wanneer in het najaar de overtollige (ram)lammeren het veld moeten ruimen. Culinaire kenners prijzen het vlees om zijn (wildachtige) smaak.

De vachten zijn door hun lange en harige structuur ideaal om te vilten. Door het sterke beenwerk, hoge wendbaarheid en levendige karakter is de Schoonebeeker erg geschikt voor liefhebbers van schapendrijven met honden als bijvoorbeeld de Border Collie.

Bijzonderheden

De opvallende adellijke en veelkleurige Schoonebeeker is het zeldzaamste schapenras van Nederlandse origine en verdient het om in stand gehouden te worden.

Fokkerijorganisatie

Nederlandse Fokkersvereniging Het Drents Heideschaap
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×