logo SZH

Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ)

Rasbeschrijving

MRIJ - foto1

Maas-Rijn-IJsselvee (MRIJ) ontleent zijn naam aan het gebied waar het ras ontwikkeld werd. Het ras is afkomstig uit twee streken: deels uit het IJsselgebied in Overijssel en Gelderland en deels uit het Maas en Rijn gebied in het oosten van Noord-Brabant.

MRIJ koeien zijn roodbont van kleur en zijn overwegend wit. Ze zijn sterk en ruim van bouw met een forse kop met korte horens. Het ras staat bekend als sober, sterk en zelfredzaam. Het MRIJ rund heeft tevens een goede vruchtbaarheid en een lange levensduur. Het karakter is evenwichtig, rustig en mak waardoor het ras makkelijk te houden is.

Geschiedenis

Het Maas-Rijn-IJsselvee vindt zijn oorsprong in het landras, dat van oudsher thuis was op de vruchtbare gronden langs de grote rivieren in het oosten en zuiden van Nederland. Omschrijvingen uit het midden van de 19e eeuw omschrijven het ras als een rund met een goede melkgift. Het vee werd in Gelderland en Overijssel graag gekocht door de boeren uit het Munsterland ter verbetering van hun eigen Munsterse vee.

In de 20e eeuw verspreidde het MRIJ-vee zich over de gemengde bedrijven op de zandgronden in het oosten en zuiden van ons land. In de jaren ’60 en ’70 was er veel interesse in binnen- en buitenland voor het MRIJras. Rond 1980 deed de (Red) Holstein Friesian fokkerij zijn intrede en werd het steeds stiller rond de MRIJ. Door de inzet van nieuwe studieverenigingen, het invoeren van een MRIJ standaard en een fokprogramma groeide het perspectief voor het ras weer.

Gebruik

Het MRIJ rund is een dubbeldoel ras, geschikt voor zowel melk- als vleesproductie. De melk wordt gekenmerkt door een hoog eiwit gehalte. Het ras wordt ook ingezet voor natuurbegrazing.

Fokkerijorganisatie

website MRIJ Zuid
website MRIJ Oost

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×