logo SZH

Groninger Blaarkop

Rasbeschrijving

Blaarkop 'Annet 49'

De Blaarkop is een dubbeldoel rund van het melk-vleestype. De bouw van het dier is solide, met mooie verhoudingen en een gepaste bespiering. De kop is gehoornd en de romp mooi gewelfd. Vanwege haar opvallende verschijning wordt de Blaarkop wel heel chique ‘de koe in chaquet’ genoemd.

De kleur is egaal zwart of rood met een witte kop met ‘blaren’. De blaren (kringen rond de ogen) kunnen verbonden zijn met de hals, de ‘vaste blaren’, of als een eilandje in het wit ‘losse’ blaren zijn. De onderkant van de buik is eveneens in meer of mindere mate wit, tot het begin van de hals. De benen zijn liefst gekleurd met niet te hoge ‘witte sokken’ tot de kogels of maximaal net iets daarboven. Vaak zijn aan de achterbenen de sokken net iets groter dan aan de voorbenen, en soms beperkt het wit aan de benen zich tot enkele witte haren bij de klauwspleet en in de kootholte, of in het geheel geen wit aan één of meerdere benen.

Het dier heeft krachtig beenwerk met een soepele gang en goedgevormde – vrijwel altijd gepigmenteerde – harde klauwen, een goede uier en een mooie eiwitgehalte in de melk. De neusspiegel is vrijwel altijd gepigmenteerd, en een gepigmenteerde tong komt regelmatig voor. De horens zijn vaak wat neergaand van stand, een enkele keer komt een wijde stand voor maar vrijwel nooit ‘vluchtig’. Bij het blaarkopras komt de bloedgroep B19 voor; dit maakt het ras uniek. Deze bloedgroep komt niet voor bij andere Nederlandse rassen.

Een filmpje over de Blaarkop kunt u hier zien.

Geschiedenis

De Blaarkop is reeds lange tijd in Nederland een bekend rundertype, ze zijn al beschreven in de veertiende eeuw, toen de Nederlandse rundveestapel veel verschillende kleurschakeringen rij was, maar er nog geen ‘rassen’ waren benoemd.

Vanaf de Middeleeuwen worden de dieren regelmatig op schilderijen weergegeven, met zowel rode als zwarte blaarkoppen (soms niet met een helemaal correcte aftekening). Ook de witkop, zonder ‘blaren’ op de kop, kwam regelmatig voor. Veehandelaren kochten eind 19e eeuw graag blaarkoppen op als slachtvee voor de Londense veemarkt. De vleeskwaliteiten van de Blaarkop worden ook in Nederland al sinds lang zeer gewaardeerd. In de bepaalde delen van de provincie Groningen (met name het Hogeland en het Westerkwartier) bestond aan het begin van de 20e eeuw de veestapel voor ca. 50% uit blaarkoppen. Behalve in Groningen fokte men de dieren in Zuid-Holland rondom Leiden en de Rijnstreek van Utrecht. Daar werd van de melk veelal kaas gemaakt en werden dieren vetgeweid als vleesvoorziening van de grote steden.

Ook in het buitenland komen runderen voor met de typische blaarkoptekening, onder meer in de Oekraïne en in de Franse Alpen (het Abondance-ras). Er wordt wel eens beweerd dat in Engeland door kruisingen met witkoppen uit Nederland in de 17e eeuw de Hereford zijn typische witte kop zou hebben verkregen.

Sinds 1908 maakt de Blaarkop officieel deel uit van dè drie Nederlandse rundveerassen (zwartbont FH, roodbont MRIJ en Blaarkop) zoals destijds benoemd door het in 1874 opgerichte Nederlands Rundvee Stamboek.

Gebruik

Na een sterk dalende lijn in aantal vanaf ca. 1970 vanwege een sterke drang naar een zo hoog mogelijke melkproductie in de melkveehouderij, is de Blaarkop in de categorie met de status ‘Zeldzaam ras’ terechtgekomen. Sinds ca. het jaar 2000 staat het ras meer positief in de belangstelling omdat het zeer geschikt blijkt te zijn voor de biologische melkveehouderij vanwege zijn soberheid en duurzaamheid. In 2010 waren er ongeveer 3000 (vrijwel) raszuivere vrouwelijke fokdieren. De gemiddelde melkproductie is ca. 6000 kilo melk, met 4,40 %vet en 3,60% eiwit.

Fokkerijorganisaties

CRV
Website

FHRS
Website

Blaarkop Stichting
Website

 

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×