logo SZH

Fries roodbont

Rasbeschrijving

Foto: Mirjam Letsch

Wat betreft exterieur, type en tekening is het Fries roodbont vee te vergelijken met het zwart Fries-Hollandse (FH) vee. De rode kleur van zuiver roodbont gefokte dieren kan donkerder zijn dan de die van de roodbonte nakomelingen afkomstig van zwartbonte runderen met de roodfactor. De rode kleur berust op een enkelvoudig recessief gen. Het is een vrij lang dier, met een ondiepe borst, met een lang, breed doch matig gebroekt achterstel en een goed ontwikkeld uier. De kop is fijn adellijk met fraaie ogen. Het dier heeft een vriendelijke geaardheid.

Geschiedenis

In de Middeleeuwen bestond de rundveestapel in Nederland vooral uit roodbont gekleurde dieren. Daarnaast kwam een mengeling van gekleurde dieren voor: zwartbont, wit, blauw, grijs en vaal. Maar als rond 1750 door veepest en overstromingen driekwart van de Nederlandse veestapel verdwijnt, komen er meer zwartbonte runderen uit Denemarken en Duitsland bij: de voorouders van het Fries-Hollandse vee.

Halverwege de 19de eeuw neemt de vraag naar zwartbont vee toe, vooral door de export naar het buitenland. Vooral vanuit Noord-Amerika is er vraag naar uitsluitend zwartbont vee en daardoor ging deze kleur overheersen. Slechts een kleine groep boeren hield vast aan het fokken van roodbonten. In 1957 werd de vereniging ‘Fokkers van Roodbont Fries Stamboekvee’ opgericht. In het Stamboek stonden nog ongeveer 2.500 roodbonten ingeschreven. Vooral door de grootschalige inzet van Amerikaans Holsteinbloed vanaf de 70-er jaren komt de roodbonte FH nog verder in de verdrukking.

Gebruik

Het Fries roodbont is een  dubbeldoel dier, bestemd voor melk- en vleesproductie.

Fokkerijorganisaties

Stichting Roodbont Fries Vee
website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×