logo SZH

Brandrood rund

Rasbeschrijving

Het brandrood rund is egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen: een witte kol, een witte buik, witte staartpunt en witte sokken. Op sommige plaatsen van het lichaam, met name aan de kop en de poten neigt de kleur meer naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam “brandrood” ontstaan.

Brandrode runderen zijn middelgroot. Het zijn rustige en vriendelijke dieren voor elkaar en voor de mensen, wat hen goed hanteerbaar maakt. Ze zijn goed bestand tegen voederovergangen en wisselende weersomstandigheden. Het Brandrode Rund is sterk en sober, kan zich goed aanpassen en blijkt redelijk winterhard. Daardoor kunnen ze het hele jaar door buiten verblijven. De dieren zijn vruchtbaar, kalven gemakkelijk en bezitten goede moedereigenschappen. In natuurgebieden gehouden Brandroden zogen hun eigen kalveren. Er zijn echter ook enkele veehouderijen waar de Brandroden als melkvee gehouden worden.

Geschiedenis

Het Brandrode rund behoort tot het Maas-Rijn-IJssel veetype, vaak kortweg MRIJ genoemd. Al vanaf het begin van de twintigste eeuw werd er in het rivieren gebied gefokt met de daar voorkomende sobere, sterke, makke en gelijkmatige koeien. Door hun uitgesproken dubbeldoel-eigenschappen speelden vooral de donkerrode dieren een bepalende rol in de roodbonte MRIJ-fokkerij. Door specialisatie en melkproductie verdwenen in de jaren 70 echter veel typische MRIJ-kenmerken. Teruglopende aantallen, genetische versmalling en de Mond- en Klauwzeer uitbraak in 2001 brachten het MRIJ-ras ernstige slagen toe.

Het Brandrode rund wordt nu als een apart rundvee ras onderscheiden. Door hun robuustheid en weerstand tegen ziekten hebben Brandrode runderen een lange levensduur. Dit maakt hen ook geschikt maakt voor natuurbegrazing. Inmiddels hebben de Brandrode runderen een eigen stamboek. En hebben zowel cultuurhistorische organisaties, professionele als hobbyboeren de handen ineen geslagen. Zodat het ras van de ondergang gered kan worden. Via onderzoek en fokmodellen wordt gewerkt aan instandhouding van het ras en verbreding van de bloedvoering.

Gebruik

In het gebruik is de Brandrode een meerdoelkoe, die door haar sobere graasgedrag, melk- en vleeskwaliteit zowel voor natuurbegrazing als melkwinning wordt ingezet.

Fokkerijorganisaties

Vereniging Het Brandrode rund
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

 

 

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×