Nederlands trekpaard

"Het Nederlands trekpaard, al sinds jaar en dag letterlijk het werkpaard onder de Nederlandse paarden"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond
  • Oorsprong van dierenras ligt in Flevoland, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal merries: 3000
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

Het Nederlands trekpaard wordt nog altijd gebruikt als werkpaard. Enkele boeren gebruiken ze voor het werk op het land en natuurorganisaties gebruiken de paarden voor het slepen van omgezaagde bomen uit het bos. Verder worden ze gebruikt als rijdier en hobbydier of worden ingezet voor de paardenmelkerij. Op evenementen worden met Nederlandse trekpaarden demonstraties gegeven over hoe paarden in de landbouw gebruikt werden.

Het  Nederlands trekpaard is een koudbloed, wat wil zeggen dat het rustige paarden zijn met een kalm, gelijkmoedig, onverstoorbaar karakter met een meegaand temperament. Het is een sensitief paardenras dat niet snel opkijkt van onverwachte situaties, maar dat ook koppig en soms zelfs bokkig kan zijn als het dier het ergens niet mee eens is of natuurlijk uit vrolijkheid.

Uiterlijk

Het Nederlands trekpaard is een groot en grofgebouwd paard met korte en zwaar bespierde nek, rug en lendenen. Ze hebben een schofthoogte tussen de 1.60 en 1.75 m en zijn met een gewicht tussen de 750 en 1000 kg vrij zware dieren. De drie basiskleuren zijn vos, zwart en bruin, deze kunnen ook voorkomen met verschillende roan varianten. Roan is een mix van witte en gekleurde haren, hierdoor krijg je bijvoorbeeld een blauwschimmel. Sinds 2001 is het couperen van de staarten verboden in Nederland.

Achtergrond

Nederlandse trekpaarden komen voort uit oude inlandse rassen die vanaf de middeleeuwen in de lage landen werden gebruikt als werkpaard in de landbouw, mijnbouw en industrie of als trekpaard voor postkoetsen en in legers. Het Zeeuwse trekpaard werd rond de Eerste Wereldoorlog ingekruist met het zwaardere Belgische trekpaard, vanwege de behoefte aan paarden die zwaarder materieel konden trekken. Tot vlak na de Tweede Wereldoorlog was het Nederlands trekpaard, dat daaruit voortkwam, het belangrijkste paardenras in Nederland. Door de toegenomen mechanisatie is het aantal Nederlandse trekpaarden daarna zeer sterk terug gelopen. In 1914 werd het stamboek voor het Nederlandse trekpaard opgericht dat zich nu inzet voor het behoud van het paardenras.

Een specifieke vraag?