logo SZH

Nederlands trekpaard

RasbeschrijvingNederlands Trekpaard - foto1

Het hoofd van het Nederlands trekpaard is naar verhouding klein en mooi gevormd. De hals is zwaar bespierd en vaak kort. De bespiering van de schoft is zwaar; er lijkt weinig schoft aanwezig. Rug en lendenen zijn kort en zwaar bespierd. Het kruis is zwaar bespierd en soms gespleten, maar altijd sterk hellend. De bewegingen zijn goed: een vlotte gemakkelijke draf wordt op prijs gesteld. Het beenwerk heeft veel behang; de hoefvorm is nogal eens te plat. De zware manen worden veelal naar twee zijden gedragen. De staart werd in Nederland tot voor kort gecoupeerd, maar tegenwoordig is dit niet meer toegestaan. Het is een zwaar koudbloedras.

Een filmpje over trekpaarden kunt u hier zien.

Geschiedenis

Voor, in en direct na de Tweede Wereldoorlog was deze koudbloed het belangrijkste ras in Nederland. Door de toegenomen mechanisatie is het ras zeer sterk teruggelopen. Het oude Zeeuwse trekpaard is door de invloed van het Belgisch trekpaard omgevormd tot het identieke Nederlandse trekpaard (vandaar werd het ras lange tijd aangeduid met de naam ‘Belg’). Vroeger kwamen de meeste exemplaren voor op de zware klei, tegenwoordig zijn er meer te vinden op de zandgebieden.

Gebruik

Enkele boeren gebruiken dit ras nog voor het werk op het land. Natuurorganisaties gebruiken de paarden voor het slepen van omgezaagde bomen uit het bos. Verder worden ze populairder als rijdier en als hobbydier. Ze worden in enkele gevallen ingezet voor een paardenmelkerij. Populair zijn ze in de recreatieve sfeer waar op evenementen demonstraties met de paarden als landbouwpaard worden gegeven.

Fokkerijorganisaties

Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×