logo SZH

Gelders paard

RasbeschrijvingGelders Paard - foto2

Het Gelders paard is een middelzwaar warmbloedpaard, energiek maar met een rustig temperament. Het paard heeft een tamelijk lange nek, een lange en schuine schouder, een ruime borstkas en een uitgesproken schoft. Het dier heeft forse, harde benen en ruime gangen. De kleur is veelal vos. 

Het Gelderse paard vormt samen met het Groninger paard, het Friese paard en het Nederlands trekpaard een kwartet van paardenrassen-in-de-minderheid. Daarbinnen zijn het Gelderse en het Groninger paard (zie aldaar) onderling het meest verwant. Met name deze beide rassen hebben de aandacht van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). Maar niet alleen de SZH, ook de bereden politie en een enkele bierbrouwerij hebben aandacht voor het Gelderse Paard.

Een filmpje over het Gelders paard kunt u hier zien.

Geschiedenis

De fokkerij van dit paard is geconcentreerd in het Gelders rivierengebied en in de provincie Utrecht, daarnaast in Zuid- Holland en Noord-Brabant. In 1890 werd een stamboek voor dit ras opgericht. In het begin van de 20e eeuw kende het ras twee typen: het landbouw-koetspaard (met Oldenburger en Oost-Fries bloed) en het luxe koetspaard (met Normandisch, Hackney- en Holstein-bloed). Uit deze twee typen volgden het zwaardere resp. lichtere landbouwtuigpaard, later beide populair bij de landelijke rijverenigingen. We spreken nu over het (Gelderse) Veelzijdigheidspaard.

Vanaf ca. 1950 nam het gebruik van paarden in het verkeer en de landbouw, door vervanging door de auto en de tractor, snel af. Vanaf 1960 is er slechts een type van dit ras over: het door het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek (KWPN) erkende Gelderse Basispaard. Uit dit type paard fokt men zowel rij- als tuigpaarden. Het KWPN kent heden ten dage in totaliteit drie typen: het Rijpaard, het Tuigpaard en het Basispaard. Dit laatste type, ook wel Veelzijdigheidspaard, is vooral gebaseerd op het Gelderse paard. Afhankelijk van de hengst waardoor de veelzijdigheidsmerrie gedekt wordt ontwikkelt het uit de paring ontstane veulen zich tot rij- of tuigpaard.

In de periode 1950 – 1960 toonde het KWPN weinig interesse in de fokkerij van het Gelderse (basis)paard, wat uiteraard tot een teruggang van dit ras leidde. Uit zorg over het dreigende verdwijnen van het Gelderse paard vond in 1979 de oprichting plaats van de Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van het (Gelders) Basis-paard.

Fokkerijorganisaties

KWPN Cat. afd. Gelders Paard

Website

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2018 Communicatiebureau de Lynx
×