logo SZH

Onderwijs

Leerdoelen bereiken met boerderijdieren

Biodiversiteit en cultuurgeschiedenis uit de leerdoelen worden ineens boeiende onderwerpen als kinderen deze kunnen ervaren aan de hand van de dieren op de (kinder)boerderij. SZH heeft lesmateriaal gemaakt dat op basisscholen en boerderijen gebruikt kan worden of door NME centra. Zo kunnen kinderen kennismaken met ‘ons levend cultureel erfgoed’ en ontdekken hoeveel variatie er is onder de boerderijdieren en waarvoor gehouden werden. Uiteraard sluiten de leerdoelen aan bij de kerndoelen van het basisonderwijs.

Prentenboeken voor de jongste groepen

lapje

Aan de hand van prentenboeken kunnen de jongste kinderen kennismaken met ons levend erfgoed. Pluis, Pluus en Ploos gaat over de belevenissen van drie lammetjes op de hei. In het ander boekje, Lapje, worden in het verhaal over een lakenvelder kalfje, de thema’s zeldzaam en anders zijn behandeld. Deze prentenboeken zijn in een aantal bibliotheken en kinderboerderijen te vinden maar ook bij SZH te bestellen.

 

Lesmateriaal voor de basisschool scholen

eenwerelddoorverschil

SZH heeft voor twee lessituaties materiaal gemaakt over variatie in vee en ons levend cultureel erfgoed. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. Welke producten horen bij welke dieren? Welke verschillen tussen de dieren kun je ontdekken? Uit welke streek komen de verschillende rassen vandaan? Waarvoor worden de boerderijdieren gehouden?

Met Een wereld door verschil kunnen de leerlingen in de klas kennismaken met de variatie die er is onder boerderijdieren zoals de Blaarkop koe of de Barnevelder kip. Aan de hand van de opdrachten in de map Van Blaarkop tot Kraaikop kunnen ze op een (kinder)boerderij van alles ontdekken over de stal van ooit. Er zijn opdrachten over allerlei dieren, Zo is er een zoekkaart over geiten en schapenrassen of een over welke dieren zou je kiezen als je beheerder van een boerderij bent en waarom? Hoe kun je zien of een koe voor het vlees of voor de melk gehouden wordt?

Beide methoden zijn voorzien van achtergrondinformatie over de dieren en een handleiding voor de leerkracht. Het materiaal is aanwezig op een aantal kinderboerderijen of te bestellen via onze webshop. De bijbehorende Werkbladen zijn gratis te downloaden.

Lessenserie biodiversiteit

NME Amstelveen/Speelboerderij Elsenhove, Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) en het Centrum voor lessenserie biodiversiteit websiteGenetische bronnen (CGN) zijn een samenwerking aangegaan om een reeks lessen te laten ontwikkelen speciaal voor kinderboerderijen. Iedere organisatie met een eigen insteek: de Elsenhove wilde de thema’s voeding, beweging, energie en landbouwhuisdieren behandelen. SZH legt het accent op de relatie tussen zeldzame rassen en duurzame voedselproductie en het CGN heeft als insteek biodiversiteit, de link tussen natuur en ons voedsel.

Over de lessen
Mensen, planten en dieren hebben een lange geschiedenis met elkaar. Onze verre voorouders verzamelden zaden van een aantal plantensoorten en kweekte die bij huis op. Zo zijn de akkerbouwgewassen, groenten en fruitbomen die we nu kennen, ontstaan. Vervolgens maakten ze een aantal diersoorten tam en zijn die bij huis gaan houden. Dat zijn uiteindelijk onze boerderijdieren geworden. Deze planten en dieren leveren nog altijd elke dag een belangrijke bijdrage aan ons voedsel, zonder dat we het beseffen. Met de lessenserie willen ze bereiken dat kinderen zich daarvan bewuster worden.

Overzicht lessenserie
In de inleiding staat hoe de lessen opgebouwd zijn en hoe ze gebruikt kunnen worden. Van elke les is er een docentenhandleiding en een set werkbladen voor kinderen gemaakt. De serie bestaat uit drie lessenreeksen.
– Appeltje voor de dorst (onderbouw): appeltje voor de dorst docentenappeltje voor de dorst leerlingen
– Met een appel en een ei (middenbouw): met een appel en een ei leerlingen
– Leven van de koe (bovenbouw: deze les is ook geschikt voor een bezoek aan een commercieel bedrijf met rundvee): leven van de koe docentenleven van de koe leerlingen

Maatwerk en voorwaarden
De lessen zijn zo gemaakt dat een kinderboerderijmedewerker, educatief medewerker of leerkracht er snel mee aan de slag kan. Natuurlijk moet wel het benodigde materiaal gezocht of gemaakt worden voordat de les daadwerkelijk aan een school kan worden aangeboden. De lessen sluiten aan bij een aantal kerndoelen Natuur&Techniek uit het onderwijs. Omdat de lessen op elke kinderboerderij gegeven moeten kunnen worden, kan deze zelf eventuele aanpassingen maken in een digitale voering in Word. In dat geval dient er tenminste in de docentenhandleiding vermeld te worden dat het een les is gebaseerd op het materiaal dat in opdracht van NME Amstelveen/Speelboerderij Elsenhove, Stichting Zeldzame Huisdierrassen en het Centrum voor Genetische bronnen ontwikkeld is.

Aanvragen lessenserie
De lessen zijn aan te vragen via

 

 

Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) door een e- mail te sturen naar: info(@)szh.nl  of nonja.remijn(@)szh.nl

Voor kinderclubs rond levend erfgoed

foto hand en doeboek Wilma Taks

SZH heeft materiaal gemaakt voor kinderclubs rond een zeldzaam ras op een kinderboerderij. In deze handboeken (voor de begeleiders) en doeboeken (voor de kinderen) staan allerlei tips en opdrachten waar u gebruik van kunt maken. Handboek en doeboek kunt u hier downloaden.

Groenonderwijs, VMBO

Voor de laagste groepen van het VMBO zijn de opdrachten van de bovenbouw uit het hier bovengenoemde lesmateriaal bruikbaar. Voor de oudere leerlingen verwijzen we naar Variatie in vee.

Middelbaar onderwijs

variatieinvee

In samenwerking met de Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij heeft SZH Variatie in vee ontwikkeld, een cahier dat het belang van biodiversiteit behandeld. Variatie in vee kunt u gratis downloaden of tegen kleine vergoeding toegestuurd krijgen (via de webshop). Er is door praktijk.nu  lesmateriaal bijgemaakt., dit lesmateriaal is hier ook te downloaden:

Technasium

eindpresentaties SZH027

Samen met docenten van het technasium heeft SZH praktijkopdrachten ontwikkeld voor leerlingen over zeldzame rassen. De eerste opdracht betrof promotiemateriaal maken voor leeftijdgenoten en kinderen over zeldzame rassen. In het voorjaar van 2013 gaan leerlingen aan de slag met verpakkingen maken voor producenten van zeldzame rassen. Meer informatie kunt u hierover krijgen bij SZH.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×