Thrianta

"De fluweelzachte prinsen van Oranje uit Drenthe"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie en huisdier en hobby
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Drenthe

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal voedsters: 350
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

De Thrianta is een vriendelijk en toeschietelijk konijn en ondanks dat dit niet kleine konijn niet vaak als gezinslid te vinden is, is het hier zeker erg geschikt voor. Zeker als men een accent legt op ons enige echte nationale oranje-boven-konijn met een hoog knuffelgehalte door zijn zeer zachte pels. De naam komt voort uit de plek van oorsprong, Thrianta is de oude naam voor Drenthe.

Uiterlijk

Het ras heeft een egale, warme oranje kleur van neuspunt tot staarteinde. Deze fraaie kleur vererft niet constant en een nest jongen geeft verschillende tinten oranje. De beharing heeft een normale lengte en is dicht ingeplant en de onderwol geeft deze konijnen een zijdezachte vacht. Het heeft een brede, korte en bolvormige kop en de oren zijn tussen de 8 tot 10 cm groot. De Thrianta weegt tussen de 2 en 3 kilo.

Achtergrond

De Thrianta is een Nederlandse creatie van de heer Andreae uit Assen, welke een aantal jaren voor de Tweede Wereld oorlog, als doel had om een zuiver effen oranjekleurig konijn te fokken. Er wordt wel eens gespeculeerd, dat deze oranjekleur als een protest tegen de Duitsers fungeerde. De Drentenaar kruiste een bruine tan en een eenkleurig konijn afkomstig van madagasar-kleurige Papillons, later werden ook nog Havana’s gebruikt.

De nakomelingen toonden een warme oranjerode kleur en werden oranje-tan genoemd. Dit was het begin van de Thrianta en op 1 mei 1949 werd het ras officieel erkend. Helaas werd het ras niet heel erg populair en verdween zelfs enige tijd uit Nederland. Na interesse van verschillende speciaal fokkers en de import van gelijkende konijnen uit Duitsland is de Thrianta teruggekeerd naar Nederland. In 1976 is er een speciaal club opgericht voor dit bijzondere oranje-boven konijn.

Een specifieke vraag?