logo SZH

Thrianta

Fotograaf: Wilma Taks

Rasbeschrijving

De Thrianta is een vriendelijk en toeschietelijk konijn. Het heeft een brede, korte en bolvormige kop. De oren zijn tussen de 8 tot 10 cm en hebben afgeronde toppen. Het lichaam is kort en gedrongen met een goed gevulde voor- en achterhand. De poten zijn recht en stevig. De beharing heeft een normale lengte en is dicht ingeplant. De vacht voelt zacht aan vanwege de onderwol. De Thrianta weegt tussen de 2 en 3 kilo. Het ras heeft een egale, warme oranje kleur van neuspunt tot staarteinde. Deze fraaie kleur vererft niet constant. Een nest jongen geeft verschillende tinten oranje.

Geschiedenis

De Thrianta is een Nederlandse creatie van de heer Andreae uit Assen. Het ras dankt zijn naam aan de provincie waar het vandaan komt: Drenthe.  Thrianta is de oude naam voor Drenthe. Het doel was omstreeks de Tweede Wereld oorlog een eenkleurig oranje ras te creëren. Het ras werd gefokt uit een bruine tan en een eenkleurig konijn dat uit madagascar-kleurige Papillons was geboren. Ook zijn Havana’s gebruikt. De eerste dieren toonden reeds een warme oranjerode kleur en werden oranje-tan genoemd. Het ras werd erkend op 1 mei 1940. Het ras werd niet populair en verdween zelfs enige tijd uit de standaard. In Duitsland bestond een ras dat met inzet van de Thrianta was gecreëerd, wat bleker van kleur, maar erg veel gelijkend op de Thrianta. Tegen het einde van de jaren zestig werden deze konijnen opgekocht door Nederlandse fokkers.  In 1971 werden enkele geïmporteerde dieren weer in de standaard opgenomen. De Thrianta wordt vooral gehouden door sportfokkers. Dit ras zou het toch ook bij de liefhebber heel goed moeten doen. Zeker als men een accent legt op ons enige echte nationale oranje-boven-konijn met een hoog knuffelgehalte door zijn zachte pels.

Fokkerijorganisatie

De Thrianta- en hulstlanderclub
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×