logo SZH

Gouwenaar

Fotograaf: Wilma Taks

Rasbeschrijving

De Gouwenaar is een rustig en aanhankelijk konijn. Het type behoort gelijk te zijn aan dat van de Havana. De kop is kort en breed en de oren hebben afgeronde toppen. Het ras bezit een korte en gespierde nek. Het is verder een kort, vierkant gebouwd dier met brede borst en schouders. De rug is breed met een soepel afgeronde achterhand. De oogkleur is blauwgrijs en de ogen hebben de vuurgloed van hun Havana voorouders. De pels is kort, fijn en zacht, dicht tegen het lichaam aanliggend. Een Gouwenaar weegt tussen 2½ en 3½ kilo. Het dier kenmerkt zich door de egale, vale lichtblauwe kleur, vergelijkbaar met een stevig uitgeblazen rookwolk van een kwaliteitssigaar. Opvallend bij dit ras is dat de grondkleur sterker is dan de dekkleur.

Geschiedenis

Het ontstaan van de Gouwenaar is bijzonder. Het was een sierduivenfokker die bij toeval een nest Havana konijnen kreeg met de hierin voorkomende zeer tere blauwe kleur. De man hield deze dieren aan en fokte hiermee verder onder de naam Gouwenaar. Dit laatste als herinnering aan zijn woonplaats Gouda. De kleur was in het begin veel donkerder dan die wij die nu kennen. Door strenge selectie is de huidige vale lichtblauwe kleur ontstaan.  Dit ras is niet alleen een fraai tentoonstellingsdier, maar zou ook bijzonder geschikt zijn als huisdier.

Fokkerijorganisatie

de speciaalclub van dit ras is de 7rassenclub.
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×