logo SZH

Wetterhoun

RasbeschrijvingWetterhoun - foto1

De Wetterhoun oogt fors en vierkant. Het lichaam is kort met brede en diepe borst. De ribben zijn rond. Rechte, korte rug en een matig opgetrokken buik. Matig lange benen met sterk bot. Ronde, korte en krachtige hals. De hond is overdekt met krullen die stevig en dicht zijn. Op het hoofd is de beharing glad. De staart eindigt in een pluim en is geheel bedekt met krullen. Deze beharing maakt hem ongevoelig voor weersomstandigheden. De aard van de Wetterhoun is moedig, scherp, zelfstandig, waakzaam en intelligent.

Wat betreft de Friese achtergrond en het gebruik vertoont de Wetterhoun veel gelijkenis met die van de Stabij. De Wetterhoun is een veelzijdige werkhond, die op ‘huis en haard’ past. Een ‘beer’ van een hond, soms een tikkeltje onbehouwen, maar een echte doordouwer. Een uitstekende kameraad en huishond, die zich sterk hecht aan de huisgenoten. Ook als jachthond, mits goed en consequent getraind, word hij gewaardeerd. Voor een goede conditie, zowel lichamelijk als emotioneel, moet deze hond veel beweging worden gegund en moet hij veel buiten zijn.

Gebruik

Dit oude ras wordt in Friesland gebruikt voor de jacht op waterwild. De vachtstructuur maakt hem uitermate geschikt voor een buitenleven en water. Vooral voor de jacht op de otter was dit ras geschikt. Doordat otters felle beestjes zijn was een felle en moedige hond nodig. De Wetterhoun voldeed aan alle eisen voor dit doel. Helaas werd de Wetterhoun in Nederland verdrongen door andere buitenlandse waterhonden. Momenteel wint het ras weer populariteit en ziet men hem vaker op Nederlandse tentoonstellingen. Het is een felle en moedige hond die ook uitstekend dienst doet als waakhond.

Fokkerijorganisaties

Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×