logo SZH

Hollandse smoushond

RasbeschrijvingHollandse smous 1

De Hollandse smoushond is een vrij kleine, vierkant gebouwde, ruige hond met een hoogte tussen de 35 en 42 cm. Hij is geel van kleur en heeft tamelijk lang, hard, recht haar dat niet mag klitten. De bovenvacht moet tweemaal per jaar worden geplukt. Het karakter van de smous is vrolijk en vriendelijk. Hij is doorgaans zacht van aard, levendig, speels en zeer aanhankelijk. Hij is dol op kinderen en ook met katten en soortgenoten kan hij meestal goed overweg.

De Hollandse smoushond is een intelligente hond, die graag iets voor zijn baasje zal doen. De opvoeding van de smous is dan ook niet zo moeilijk; wel moet je, net als bij elke andere hond, consequent zijn in de opvoeding. De Hollandse smoushond is onvermoeibaar en vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken en te zwemmen. Ook behendigheid en fly-ball vindt hij geweldig om te doen.

Geschiedenis

In het midden van de negentiende eeuw was de Hollandse smoushond in Nederland een veel gezien en geliefd hondenras. Vooral in Amsterdam zag je veel smousjes. Op een gegeven moment echter verdween de belangstelling voor dit pittige hondje en vlak na de Tweede Wereldoorlog was de Hollandse smoushond helemaal uitgestorven.

Ergens in 1973 raakten twee dames aan de praat over hoe jammer het toch was dat het leuke gele hondje uit hun jeugd niet meer bestond en ze besloten het ras terug te fokken. Eén van die dames was mevrouw Riek Barkman. Via een oproep in de landelijke dagbladen kwam zij in contact met mensen die een ‘smousachtig’ hondje hadden. Met deze hondjes werd, onder leiding van mevrouw Barkman, gefokt. Alle nesten werden bezocht en steeds werden de ‘beste’ hondjes gebruikt voor de fok. Nu, veertig jaar later, zijn er weer ongeveer 1500 smousjes in Nederland, de een wat mooier dan de ander volgens de rasstandaard, maar allemaal met een stamboom.

Gebruik

Tegen het midden van de negentiende eeuw was de Hollandse smoushond in gegoede kringen zeer in trek als begeleider van paard en rijtuig en als rattenvanger in de stal. Tegenwoordig is de smous voornamelijk een goed opvoedbare gezinshond, geschikt voor allerlei recreatieve activiteiten.

Rasvereniging

Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×