logo SZH

Noord-Hollands hoen

RasbeschrijvingNoordhollandse Blauwe of Noord-Hollandse hoenders - foto1

De Noord-Hollandse hoenders behoren tot de zware vleesrassen. Ze hebben een enkele, rechtopstaande kam. De beenkleur is wit. Het is erkend in één kleurslag: koekoek. Bij de hanen is de kleur beduidend lichter dan bij de hennen. Dit komt doordat de hanen 2 keer de koekoekfactor bezitten en de hennen slechts 1 keer. De kam is enkel en rechtopstaand, de kop en oren zijn rood en de poten wit.

Geschiedenis

In de eerste helft van de twintigste eeuw was er grote vraag naar witvlezige slachtkuikens op de Amsterdamse pluimveemarkt. Dit hing samen met de vraag naar kippenvlees door de grote joodse gemeenschap in deze stad. Om hieraan te voldoen werden Mechelse Koekoeken ingevoerd. Dit ras kon zich echter niet handhaven in dit gebied. Vervolgens zijn dieren van dit ras gekruist met de in deze streek aanwezige hoenders. Deze mestkippen werden later gekruist met Plymouth Rock, een Amerikaans ras, dit om de eierproductie op te voeren. In de dertiger jaren van de 20e eeuw was het al een vrij uniform ras, dat vanwege het blanke vlees door poeliers erg gewaardeerd werd. Daarnaast bestond er een goede markt voor ’piepkuikens’ (drie maanden oude kuikens) en daarvoor bleek de Noord-Hollandse blauwe, zoals het ras toen werd genoemd, thans Noord-Hollands hoen genoemd, uitermate geschikt. Door concurrentiestrijd met Amerikaanse rassen kon dit ras het na de Tweede Wereldoorlog niet meer bolwerken. Het laatste grote fokbedrijf van Noord-Hollandse blauwen werd in 1977 gesloten.

Fokkerijorganisaties

Assendelfter en Noordhollandse Blauwen Club
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×