Hollands hoen

"Dit hoen werd niet voor niks vroeger ook wel Hollandse alledagsleggers genoemd"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal hennen: 175
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

Het Hollands hoen is een ras apart, want in tegenstelling tot zijn naam heeft deze hoen naast zijn Nederlandse herkomst een groot aandeel buitenlandse achtergronden. Desalniettemin komen deze hoenders hier al eeuwen voor en werden ze vroeger ook wel ‘Hollandse alledagsleggers’ genoemd. Dit hadden ze waarschijnlijk verdiend door de zeer goede legkwaliteiten in met name het voorjaar en de zomer.

Uiterlijk

De Hollandse hoen is een ras dat kan worden verdeeld in drie verschillende onderrassen, gebaseerd op de aftekeningen op de veren, zo zijn er de gepelde, geloverde en de zwarten, deze laatste zijn eenkleurig. De gepelde hebben kleine spikkels op de uiteinden van de veren en geloverd is wanneer er een gekleurde rand om elke veer zit. De kippen hebben een rozenkam, als voordeel is hier dat deze minder gevoelig is voor bevriezing dan een enkele kam. De hanen zijn enigszins hennenvederig, wat betekent dat ze qua verenkleed niet heel erg veel verschillen van de hennen.

Achtergrond

In het verleden is het Hollands hoen aangeduid met twee namen, naast Hollandse hoenders werden ze ook wel hamburgers genoemd. Met name van de gepelde hoenders is vrijwel zeker dat deze van Nederlandse afkomst zijn, daarentegen blijft de oorsprong van de andere kleurslagen een beetje een mysterie. Aangenomen wordt dat de geloverden in Engeland zijn ontstaan en dat er bij de fok van de zwarte Hollandse hoenders gebruik is gemaakt van Duitse hoenders. Ondanks de variatie zijn er  wel veel gelijkenissen te vinden qua type, hierdoor worden de drie onderrassen wel als één gezamenlijk ras gezien, het Hollands hoen.

Een specifieke vraag?