logo SZH

Groninger meeuw

RasbeschrijvingGroninger meeuw 2

De Groninger meeuwen behoren tot de landhoenderrassen en zijn levendig van aard. De Groninger meeuw behoort tot de hoenders met een peltekening, dat wil zeggen dat het merendeel van de rompveren bij de hennen aan weerszijden van de veerschacht enkele paren zwarte vlekken of doppen hebben, die pellen worden genoemd. Deze pellen bevinden zich op een zilverwitte, goudbruine of een citroenkleurige grondkleur en afhankelijk daarvan noemt men de kleurslag zilver-, goudpel of citroenpel.

De hennen hebben halsveren in de grondkleur en vleugels en staart vertonen de grondkleur met de genoemde peltekening. De hanen zijn vrijwel geheel goud of zilverwit gekleurd, behalve de staart, want die is zwart. De Groninger meeuw heeft donkerbruine ogen. De Groninger meeuw kent de grote- en de krielvorm in drie kleurslagen, nl. goud-, de zilver- en de citroenpel. Sinds 1919 is de zilverpel groot erkend en in 1968 de krielvorm. Sinds 1950 is de goudpel groot erkend en in 1968 de krielvorm. De citroenpel groot is sinds 2008 en de kriel is in 1995 erkend.

Geschiedenis

De Groninger meeuw is een hoenderras, dat rond 1975 nog slechts zelden in ons land voorkwam. Dit was voor Stichting Zeldzame Huisdierrassen aanleiding om het ras in 1978 tot uiterst zeldzaam te verklaren. Rond de eeuwwisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw schijnen deze hoenders echter vrij veel voorgekomen te hebben op de Groninger boerenerven. Nadien hebben enkele fokkers zich bezig gehouden met het verbeteren van het ras en het als tentoonstellingsdier geschikt te maken. Na een lange periode van erg weinig Groninger meeuwen op tentoonstellingen is het echter sinds de beginjaren ’80 snel vooruit gegaan met het bestand van dit ras. Aangemoedigd door enkele enthousiaste liefhebbers gingen zich in korte tijd steeds meer fokkers met het ras bezighouden. Deze hadden zich in 1980 al verenigd in de ‘Groninger Meeuwen Club’ en mede hierdoor konden sindsdien de Groninger meeuwen op vele tentoonstellingen worden aangetroffen. Het voortbestaan van het ras is nu wel verzekerd en het streven is nu gericht op het meer perfectioneren van het ras en nog meer fokkers er enthousiast voor te krijgen. Ook wordt geprobeerd liefhebbers te vinden die Groninger meeuwen als leghoenders gaan gebruiken, zodat het ras weer algemeen voor gaat komen.

Fokkerijorganisaties

Groninger Meeuwen Club
Website 

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×