Chaams hoen

"Het was Prins Maurits die het kapoenen vlees luid prees en is nu meegevoerd op de Ark van de smaak"
1

Kenmerken

  • Geschikt voor educatie, huisdier en hobby en landbouw
  • Kan gehouden worden in een erf met veel grond, grote tuin en kleine tuin
  • Oorsprong van dierenras ligt in Noord-Brabant

Status

  • Risico: Bedreigd
  • Aantal hennen: 300
  • Trend laatste 15 jaar: stabiel

Gebruik

Het Chaams hoen is een statige hoen en word plaatselijk ook ‘Kaamse Kiep’ genoemd. Het Chaams hoen is een nuthoen, dit wil zeggen dat zij geschikt zijn voor zowel de productie van vlees en voor eieren. De hennen zijn bijzonder goede legsters en de eieren zijn groot en wit van kleur. Daarnaast heeft het slachttype, veel borstvlees wat al eeuwen wordt geroemd vanwege zijn specifieke smaak. Het ras is in 2006 erkend door de Slow Food-beweging en de Ark van de Smaak.

Uiterlijk

Het Chaams hoen is een statig hoen met een brede diepe borst. Het heeft een enkele rode kam, die vaak naar één kant omvalt, ze hebben oranje ogen en leiblauwe benen. Het ras komt voor in de kleurslagen zilverbandpel en goudbandpel. De gesloten zwarte banden (of pellen) behoren even breed te zijn als de grondkleur zilver of goud. De hanen hebben een minimum gewicht van 2750 gram en voor de hennen is dit 2250 gram.

Achtergrond

Het Chaams hoen werd eeuwen geleden volop gehouden op boerderijen ten zuiden van Breda, als vlees en als eierproducent. Met name het vlees van de kapoenen, dit zijn gecastreerde hanen, was zeer in trek vanwege de specifieke en heerlijke vleessmaak. Toch is het Chaams hoen vervolgens in de vergetelheid geraakt en uiteindelijk in 2000 waren er bijna geen dieren meer over.

In 2001 is het de Chaamse Hoender Club opricht voor het behoud van dit fraaie landhoen. De populariteit van dit oud Hollandse ras ziet, door de inzet van enthousiaste fokkers en liefhebbers, weer enige toename en komen ze vooral in en rondom Chaam weer regelmatiger voor.

Een specifieke vraag?