logo SZH

Brabanter

Rasbeschrijving Brabanter - foto2

Brabanters zijn lichtgebouwde, slanke dieren met een smalle kuif, een driedelige baard en een met twee V-vormige hoorntjes voorziene kam, de zgn. hoorntjeskam. De kinlellen zijn afwezig of bedekt door de baard. Er worden 7 kleurslagen erkend. De meest opvallende kleurslagen zijn de goudzwart-, de zilver-zwart en de geelwitgetoepten. Hierbij zijn de dieren goudbruin of zilverwit van kleur met een zwarte of witte toep aan het eind van de veer. Naast de grote Brabanter zijn Brabanter krielen. Dit zijn heel parmantige dieren.

Geschiedenis

Dit ras wordt al eeuwenlang in Nederland gefokt, met name in Brabant. De Brabanter treft men ook op de schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw aan. De oudst bekende afbeelding komt voor op een schilderij van de beroemde pluimveeschilder M. d’Hondecoeter van 1676. Hoe dit ras aan zijn naam is gekomen is niet meer te achterhalen. In het begin van de twintigste eeuw was dit ras bijna verdwenen, maar men heeft met gebruik van landhoenders met kleine kuif en Nederlandse Baardkuifhoenders met kleine kuiven toch weer een populatie weten op te bouwen.

Fokkerijorganisatie

Speciaalclub voor fokkers van Babanters, Kraaikoppen en Uilebaarden

Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×