logo SZH

Nederlandse Toggenburger geit

RasbeschrijvingNederlandse Toggenburger Geit - lam - foto

De Nederlandse Toggenburger geit is een compacte, enigszins grofgebouwde geit. Kruishoogte en romplengte moeten als het ware een vierkant blok vormen. Wisselend komen in het ras gehoornde en ongehoornde dieren voor.

In combinatie met de witte aftekening is de meest ideale kleur melkchocoladebruin of lakzwart. De kleur kan variëren van zwart, donkerbruin tot zeer lichtbruin met een witte aftekening (het zogenaamde masker) op de kop. De beharing van geiten is kort en glad met vaak wat langere haren op de rug en aan de dijen, ook wel kam en broek genaamd.

De kop is vrij kort en breed, met brede kaken. Het neusbeen is recht, maar kent wel een duidelijke insnijding onder de ogen. De voorhand is breed en diep. De middenhand is ruim en diep. Bokken hebben een zwaardere brede voorhand en smallere achterhand. In combinatie met de langere haren aan de voorhand, en een lange baard maakt een bok in lichaamsbouw een robuustere indruk dan de geit.

Geschiedenis

De Nederlandse Toggenburger geit is ontstaan uit kruisingen tussen de toenmalige Drentse landgeit en de Zwitserse Toggenburger geit. De eerste paringen hebben plaatsgevonden eind 19e eeuw, toen Groningse boeren na een reisje naar Zwitserland Toggenburger geiten hadden meegenomen. Doel van deze paringen was om de kwaliteit van de melkgift van de eigen geitenstapel te verbeteren.

In de arme Drentse gemeenschappen op de al even arme zand- en veengronden was de geit een belangrijk bezit. Verbetering van de geitenstapel was dan ook van groot belang, aangezien melkgift en het vlees van de geiten en bokken een belangrijke bron van eiwitrijk voedsel vormden voor de eigenaren. De Nederlandse Toggenburger geit is daarmee ook een ‘dubbeldoel’ geit, die haar ontstaansgeschiedenis kent in Drenthe.

In de overige provincies werden vooral witte geiten gehouden. Het heeft tot de jaren 60 van de vorige eeuw geduurd, voordat de Nederlandse Toggenburger geit zich verder over het land verspreidde.

Inmiddels is de Nederlandse Toggenburger geit in iedere provincie in Nederland terug te vinden. Daar waar in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw het ras kon rekenen op veel enthousiaste fokkers, is met name sinds de jaren 90 sprake van een sterke afname van het aantal dieren, zodanig dat er sprake is van een kwetsbaar ras.

Gebruik

De Nederlandse Toggenburger geit heeft een rustig en vriendelijk karakter dat vooral  als hobbydier gehouden. De gebruikswaarde ‘melkgeit’ is een raskenmerk. Het is een sober dier dat geen hoge eisen stelt aan de melkbaarheid. De geiten worden vaak nog gehouden voor de melk, al komt het steeds meer voor dat ze worden gehouden als gezelschapsdier of op kinderboerderijen naast andere landbouwhuisdieren.

Fokkerijorganisaties

De Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) fokcommissie Toggenburger beheert het stamboek.
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×