logo SZH

Nonduif

Fotograaf: Dick Hamer

Rasbeschrijving

De Nonduif is een echte showduif. Het is een middelgrote, compacte duif die kort lijkt door zijn korte staart en vleugels. Zijn borst is zeer breed en vol gerond. De nonduif kenmerkt zich door zijn tekening en zijn enorme rijke kapstructuur. De kap, die verticaal op de kop gedragen wordt, moet zo hoog mogelijk zijn geplaatst en stevig en rijk aan veren zijn. Hoe breder en voller de kap, des te beter. De tekening bevindt zich op de kop, de staart, de borst en de slagpennen. Het overige deel van het Iichaam is wit. De kop is gekleurd tot de binnenzijde van de kap, naar beneden loopt een grote slab die goed is afgerond tot halverwege de borst. De staart is geheel gekleurd, ook het boven- en onderstaartdek. Ten minste zeven aaneengesloten buitenste slagpennen zijn gekleurd. Er zijn zeven kleuren erkend bij de non: zwart, rood, dun, geel, blauw, blauwzilver en aszilver. Deze duif heeft de naam tuimelaar gekregen, omdat hij in de lucht zijn hoofd in de nek gooit waardoor hij als het ware omtuimelt.

Geschiedenis

De nonduif wordt al genoemd in de boeken van de schrijvers Aldrovandi omstreeks 1600 en J. Moore omstreeks 1750, waarin zelfs de eerste tekening van de nonduif staat afgebeeld. Ook op 18e- eeuwse schilderijen van onze Hollandse meesters zijn duiven te zien die op de huidige nonduiven lijken. De heren Spruijt en Van Gink berichtten in 1923 al, dat de wieg van de nonduif in Nederland heeft gestaan.

Fokkerijorganisatie

De Vereniging van Nonduivenvrienden in Nederland
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

 

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×