logo SZH

Holle kropper

Rasbeschrijving

Fotograaf: Dick Hamer

De Holle kropper is een Nederlands ras met een bijzondere lichaamsbouw en stand. Het is een middelgrote dwergkropper met een horizontale stand. Het lichaam is breed en diep en de borst is diep en rond. De lange en soepele hals wordt ver naar achteren gedragen tot op de rug met een soepele rijke ballon die tot over de vleugelboegen reikt. De grote soepele ballon danst als het ware naar achteren tot op de rug. De duif dient vanaf opzij gezien als het ware in een cirkel te passen. Holle kroppers zijn kaalbenig, maar een paar veertjes aan de poten wordt toegestaan. Het ras is erkend in veel kleuren en tekeningen, éénkleurigen (roeken), bonten en getijgerden. De Holle kropper is een temperamentvolle duif en heeft een prettig karakter. De duif is een zogenaamde ‘oploper’. Deze naam heeft te maken met het gedrag van de doffer. Wanneer de doffer de duivin het hof maakt hij trippelpasjes en loopt hij met een uitgespreide staart. ‘Oplopen’ betekent dansen of springen.

Geschiedenis

De ‘oploper’ is volgens oude documenten de voorloper van de Holle kropper. Dit ras komt voor op een schilderij van de schilder M. d’Hondencoeter in het jaar 1665. John Moore, schrijver van een Engels duivenboek van 1735, geeft een zeer goede omschrijving van de ’ oploper’. Het was een goede blazer en een heel typische vlieger en werd in alle delen van Nederland aangetroffen. Vóór 1900 waren er een drietal typen ontstaan, het Haagse, het Amsterdamse en het Groninger type. De Holle Kropper Club (HKC) werd in 1904 opgericht. Vanaf dat moment werd er gefokt en beoordeeld volgens de toen opgestelde standaard. Hierdoor verdwenen al deze typen en ontstond één nieuw type holle kropper, later werd een meer horizontale stand bereikt.

Fokkerijorganisatie

Vereniging Vrienden Holle Kropper Fokkers-Nederland
contactpersoon: H.G. Wekking, hgwekking@hetnet.nl

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×