logo SZH

Hagenaar

Fotograaf: Dick Hamer

Rasbeschrijving

De Hagenaar is een prachtig Nederlands ras, met een adellijk voorkomen. Het is een forse tuimelaar met veel borstbreedte en -diepte en een relatief korte achterpartij. Het zuiver witte pareloog is een belangrijk raskenmerk, evenals de kleine, zuiverronde, scherpe pupil. De oogranden zijn smal, glad en bleek. De Hagenaar is middelgroot met een zuiver horizontale stand en een strak aanliggend verenpak. De erkende kleurslagen zijn wit, rood en geel. De witte kleurslag komt het meeste voor en voldoet het meest aan het ideaalbeeld. Vaak zien we bij jonge witte vogels wat rode veren in de hals of een rode gloed. Deze veren of gloed verdwijnen vanzelf na de rui.

Geschiedenis

Vermoedelijk hebben zeevaarders zo rond 1540/1550 de voorlopers van het ras over zee meegenomen vanuit Perzië, Pakistan of India. Waarom het ras Hagenaar genoemd wordt, is nog steeds een raadsel. Het is een puur Amsterdams ras en het heeft het niets met onze hofstad uit te staan. De vroegere dieren konden zeer lang en vooral hoog vliegen. Ze werden ook wel wolkenklimmers genoemd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verboden Duitsers dan ook het houden van hoogvliegers uit angst voor het eventueel inzetten van deze dieren voor spionageactiviteiten. Frans Meinen heeft met gevaar voor eigen leven (represaillemaatregelen door de Duitse bezetter), de Hagenaars door de Tweede Wereldoorlog heen gesleept.. De Hagenaar is een staaltje fokkerskunst geweest van onze voorvaderen. Het ras verdient het dan ook om voor het nageslacht bewaard te blijven.

Fokkerijorganisatie 

De Fokkersvereniging van Nederlandse Tuimelaars
Website

Fotograaf: Ad en Wilma Taks

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×