logo SZH

Bonte Bentheimer

Rasbeschrijvingbonte bentheimer

De Bonte Bentheimer is een middelgroot landvarken. Het heeft grote loboren en een onregelmatig zwart vlekken patroon op een witte of licht grijze ondergrond. De bouw is lang gerekt met een kort bekken. Een volwassen zeug weegt gemiddeld 180 kilo en beer 250 kilo.

Bentheimers zijn erg vruchtbaar en hebben een lange gebruiksduur. Veel zeugen brengen het tot 17 worpen, gemiddeld met 22 tot 24 biggen per jaar. De Bonte Bentheimer is het meest in zijn element wanneer ze sober en extensief gehouden worden. Wanneer ze langzaam groeien en veel structuurrijk voedsel krijgen leveren ze licht gemarmerd vlees van een goede kwaliteit.

Geschiedenis

Rond 1840 waren de boeren in de regio Twente / Bad Bentheim niet langer tevreden over de prestaties van de toenmalige huisvarkens. Daarom begon men rond 1840 met het kruisen van de Europese landvarkens met Engelse beren. Uit deze kruisingen werden de gevlekte biggen met loboren gebruikt om verder mee te fokken.

De jaren 50 van de vorige eeuw waren de hoogtij jaren voor het Bonte Bentheimer varken. De Tweede Wereldoorlog was net voorbij en de wederopbouw was in volle gang. Als goedkoop en eenvoudig te houden varken was de Bonte Bentheimer erg populair. Daarnaast was de Bentheimer vruchtbaar en leverde een uitstekende kwaliteit vlees.

Met de opkomst van de economie veranderde ook de vraag van de consument. Vetarm vlees werd nu gevraagd. De Bonte Bentheimer moest op grond van zijn ongunstige vlees-vet verhouding ten opzichte van de huidige veredelde landvarkens steeds meer terrein te verliezen. Ook de fokkerij veranderde, enkele economisch voordelige rassen namen de plaats in van vroegere regionaal aangepaste rassen. Het aantal fokkers van Bonte Bentheimer varkens nam drastisch af. Alleen de fokker Gerhard Schulte-Bernd uit Isterberg uit het graafschap Bentheim hield vast aan het fokken van de zwart-bonte varkens. In de jaren 90 van de vorige eeuw was hij nagenoeg de enige met Bonte Bentheimer varkens. Met nog zo’n 100 fokdieren werd het ras ernstig met uitsterven bedreigd. De hardnekkigheid van de heer Schulte-Bernd, het bewuster worden van de mens, en de toenemende vraag naar regionale producten, zijn een impuls voor een nieuwe bloeitijd voor het Bonte Bentheimer varken.

Gebruik

Bonte Bentheimers worden meest kleinschalig gehouden. De varkens worden gehouden op zorgboerderijen, kinderboerderijen, educatieve centra. Ook bij particulieren op het platteland groeit dit vriendelijke varken aan populariteit.

Fokkerijorganisatie

Het Bonte Bentheimer varken Nederland
Website

Benieuwd hoe zeldzaam dit ras is? Op de pagina ‘Rassen’ kan je het overzicht downloaden met aantal geregistreerde vrouwelijke fokdieren, trend en status van dit ras.

Snel naar

Over

Fokkers

Houders en beheerders

Beleven en laten beleven

Meedoen

©2019 Communicatiebureau de Lynx
×